Премиерът на Австралия заяви след среща с колегата си от

...
Премиерът на Австралия заяви след среща с колегата си от
Коментари Харесай

Австралия и Нова Зеландия се обединиха срещу китайската заплаха в Тихия океан

Премиерът на Австралия съобщи след среща с сътрудника си от Нова Зеландия, че двете народи са в крачка в политиките си към тихоокеанските острови, където въздействието на Китай нараства , осведоми Асошиейтед прес.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн стана първият задграничен водач, посетил министър-председателя Антъни Албанезe в Австралия, откогато беше определен на 21 май. И двете управителни лявоцентристки администрации и Ардърн дефинираха избора на Лейбъристката партия на Албана след съвсем десетилетие в съпротива като нулиране в двустранните връзки.

Австралия, Нова Зеландия и Съединените щати показаха опасения, че нов пакт за сигурност на Пекин със Соломоновите острови може да докара до. И Соломоните, и Китай отхвърлиха това да се случи.

Попитан дали Австралия желае Нова Зеландия да направи повече, с цел да се опълчи на възхода на Китай в Тихия океан, Албанезе сподели пред кореспонденти в Сидни: " Ние сме в крачка с Тихия океан ".

" Очаквам с неспокойствие да работя с премиера Ардерн, да работя с нашите демократични съседи ", сподели Албанезе.

Aлбанезе и неговият външен министър Пени Уонг отлетяха за Токио в границите на часове откакто поеха клетва, с цел да се срещнат с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, японския министър председател Фумио Кишида и индийския министър председател Нарендра Моди, с цел да обсъдят опасността за районната сигурност, подбудена от Китай.

Албанезе сподели, че Австралия, най-големият донор на задгранична помощ в района, се приема съществено от съседите си, защото администрацията му даде обещание по-големи дейности във връзка с излъчванията на парникови газове. Много от ниско разположените тихоокеански острови считат изменението на климата за най-неотложната и екзистенциална опасност.

Предишното държавно управление се ангажира да понижи излъчванията на Австралия с 26% до 28% под равнищата от 2005 година до 2030 година Правителството на Албанезе даде обещание 43% понижение.

Нова Зеландия беше окуражена от по-голямата упоритост на Австралия, съобщи Ардърн. Целта на Нова Зеландия до края на десетилетието е 30%.

" Тихоокеанският район уточни изменението на климата като опасност номер едно ", сподели Ардърн. " Знам, че във връзка с Нова Зеландия имаме още доста неща за извършване, само че приветстваме да се присъединим към това пътешестване от Австралия.
 Австралия и Китай в неприсъствен спор за Тихоокеанския пакт за сигурност
Австралия и Китай в неприсъствен спор за Тихоокеанския пакт за сигурност

Канбера предизвестява за последици, Пекин вещае неуспех на намесата в споразумението
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР