Премиерът на Австралия Антъни Албанезе заяви, че ще продължи да

...
Премиерът на Австралия Антъни Албанезе заяви, че ще продължи да
Коментари Харесай

Австралия защити Джулиън Асандж

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе съобщи, че ще продължи да оказва напън върху Съединени американски щати да прекратят правосъдното гонене против създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж.
" Това продължи прекомерно дълго. Стига толкоз ", сподели Албанезе пред кореспонденти. - " Оставаме доста твърди в нашата позиция пред американското държавно управление и ще продължим да го вършим. "
Премиерът на Австралия Антъни Албанезе
Албанезе е правил сходни изявления и преди. Той съобщи пред австралийската телевизия ABC през май т.г., че казусът с Асандж би трябвало да бъде доведен до край и че държавното управление му работи по дипломатически канали за разрешаване на обстановката с Вашингтон. Той не посочи дали желае Съединени американски щати да се откажат напълно от делото или да има съглашение с създателя на WikiLeaks.
На среща с австралийския външен министър Пени Уонг държавният секретар Антъни Блинкен съобщи, че дейностите на Асандж " рискуват доста съществени вреди за националната ни сигурност, в интерес на нашите съперници и слагат източниците ни в сериозен риск от физическа щета и риск от задържане ".
Асандж, който е австралийски жител, сега е държан в лондонския затвор Белмарш. Той се бори против екстрадицията в Съединени американски щати, където е изправен пред 17 обвинявания по Закона за шпионажа и допустима присъда от 175 години затвор.
Обвиненията против Асандж произтичат от публикуването на класифицирани материали. В тях се разказват хипотетични военни закононарушения на Съединени американски щати в Ирак и Афганистан, както и повече от 250 000 дипломатически грами, разкриващи опитите на Съединени американски щати да шпионират съдружници и манипулират избори в чужбина.
Асандж и неговите юристи настояват, че публикуването на тези материали в WikiLeaks е предпазено от Първата корекция на Конституцията на Съединени американски щати. Това мнение е подкрепено и от някогашния президент Барак Обама, чието Министерство на правораздаването отхвърли да повдигне обвинявания против австралиеца, тъй като няма правни учредения за това.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР