Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви, че стотици арменски военнослужещи

...
Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви, че стотици арменски военнослужещи
Коментари Харесай

Армения: Стотици наши войници са изчезнали

Премиерът на Армения Никол Пашинян разгласи, че стотици арменски военнослужещи остават изчезнали вследствие на ескалацията на спора в Нагорни Карабах. " Надяваме се да намерим някои от тях живи. Вчера намерихме ранен боец, който преди този момент беше разгласен за мъртъв ", сподели Пашинян по време на онлайн конференция, съобщи News.bg.

Той добави, че размяната на пандизчии ще стартира, откакто двете страни приключат процеса на замяна на телата на всички починали в бойните дейности. Пашинян изрази вяра, че в Армения ще бъде разгласен ден на народен печал след привършване на размяната на тела. По-рано Армения заяви за гибелта на повече от 2300 свои бойци в последната ескалация на спора в Нагорни Карабах, до момента в който Азербайджан към момента не е разкрил своите военни загуби. Изявлението на Пашинян идва няколко дни откакто той се съгласи да изтегли арменските сили от Нагорни Карабах, както и да съобщи редица територии на Азербайджан, в сходство с мирното съглашение сред Баку и Ереван при посредничеството на Русия, което влезе в действие на 10 ноември.

Съгласно съглашението Азербайджан и Армения ще спрат на сегашните си позиции и ще разменят пандизчии, а съвсем 2000 съветски миротворци ще бъдат ситуирани в Нагорни Карабах. Русия към този момент е изпратила над 1100 мироопазващи сили в района, дружно с 1168 военни и помощни средства. В събота командващият съветския контингент за поддържане на мира Рустам Мурадов съобщи, че Армения и Азербайджан се придържат към преустановяване на огъня в Нагорни Карабах и че обстановката в разтърсения от войната район се стабилизира.

Конфликтът от десетилетия ескалира в огромни боеве на 27 септември, когато Армения и Азербайджан се упрекнаха взаимно в артилерийски, ракетни и въздушни удари в Нагорни Карабах, район с арменско болшинство, където напрежението продължава от 1988 година и най-после докара до оповестяването на района на самостоятелност на фона на разпадането на Съветския съюз през 1991 година Между 1992 и 1994 година Ереван и Баку водиха жестока война за територията, лишила живота на над 30 000 души, като също по този начин разсели минимум 1,1 милиона други. Оттогава хиляди други са убити при честите разпалвания на спора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР