Премиерът на Албания Еди Рама е известен със своя екстравагантен

...
Премиерът на Албания Еди Рама е известен със своя екстравагантен
Коментари Харесай

Как Албания „се закачи“ на кокаина


Премиерът на Албания Еди Рама е прочут със своя ексцентричен жанр на обличане, неконвенционално потребление на маратонки и предходно олицетворение като професионален баскетболист. Когато беше определен през 2013 година - на основата на позиция за твърда битка с корупцията и мандат да се бори с проведената престъпност - той изпъкна с най-голямото изземване на опиати в историята на Албания.
 Албанският министър председател Еди Рама. Албанският министър председател Еди Рама. / БГНЕС
Рама подреди интервенции в Лазарат - изолирано село в южната част на Албания, известно с индустриалното произвеждане на канабис. Подобно на останалите селища в периферията, Лазарат се трансформира в синоним на „ неразрешена за достъп “ зона за длъжностни лица, което може би беше повода да бъдат изпратени 800 специфични полицейски чиновници. Разгръщането на силовото осъществяване имаше повече изглеждаше много по-сериозно от високобюджетен холивудски екшън филм. Селяните не просто бяха опаковали револвери, само че и автомати, експлозиви и гранатомети. Налагането на закона завърши с изземването на тонове марихуана. Рама укрепи облика си на същинска опасност за проведената престъпност. Конфискуваният канабис тлееше на благоуханни купчини в продължение на дни - обвивайки планините в същинска лилава зной.

Четири години по-късно димът на Лазарат към този момент е липсващ – само че, връщайки се обратно във времето, е мъчно да се гледа на тази победа като на освен това от акция за връзки с обществеността. Проблемът с опиатите в Албания не просто продължи да се задълбочава, само че и стана причина трансгранично безпокойствие. Малките победи против трафикантите на канабис са засенчени от идването на доста по-твърди опиати като кокаин и хероин. Албания е освен най-големият консуматор на кокаин на глава от популацията в света, само че и един от значимите европейски експортьори. Култивирането на растенията се трансформира в доста по-малко доходоносно начинание за огромните незаконни организации, откакто твърдите опиати имат улична стойност, която е почти 1000% по-висока от тази на марихуаната. Тази дребна страна в периферията на Европейски Съюз в този момент провокира съществени терзания измежду дипломатите - основно тъй като цената и размерът на трафика на опиати докара албанските незаконни организации до налагането на изключително брутално наличие в самия Европейски съюз.
 Бившият вътрешен министър Саймир Тахири. Бившият вътрешен министър Саймир Тахири. / БГНЕС
Както Държавният департамент на Съединени американски щати отбелязва в отчета си за тактиката за надзор на опиатите от 2017 година "Албания създава и изнася обилни количества марихуана, главно за европейска приложимост, и е директна страна за афганистанския хероин и кокаин". Европол се съгласи. Оценката на Агенцията за опасността от съществени и проведени закононарушения през 2017 година набелязва Албания освен като страната, която е най-значима при развъждането на канабис в Европа, само че без изненада, че е "... главният източник на канабис, трансфериран към ЕС". Най-нагледните статистики в това отношение идват от Италия. Според приблизителните им преценки за произвеждане на канабис през 2016 година са употребявани 219 000 хектара земя.

Министерството на земеделието, развиването на селските региони и водната администрация на Албания пресмята, че страната има единствено 566 000 хектара земеделска земя за търговски цели. С обикновени математически пресмятания се вижда, че еквивалентът на 38.16% от целия размер на земеделската земя в страната се употребява за развъждане на марихуана. По-трудна е оценката на количествата на твърдите опиати - значително тъй като данните към момента са нищожни. Но в страна с исторически ниска локална приложимост на опиати - и с особена неприязън към твърдите опиати - фактът, че по приложимост на кокаин на глава от популацията Албания е отпред в света през 2016-17 година, демонстрира поразителна смяна.

Тези статистически данни не са показателни за войната против опиатите, която Еди Рама даде обещание. Напредъкът против канабиса не е задоволителен. Бързото повишаване на използването на кокаин е проваляне за нацията.

Люлзим Баша, който е образовал се в Холандия юрист и водач на Демократическата партия на Албания - опозицията в страната – притегли вниманието на пресата заради това, че се концентрира върху канабиса по време на своята парламентарна акция през 2017 година Ако не друго, Баша беше оневинен от неотдавнашните събития. Но когато приказва по време на изявление в кабинета си в Тирана, Баша не сподели удовлетворение от потвърдената истина в посланието си за акцията. Вместо това той изрази надълбоко отчаяние от изпадането на страната в незаконен хаос. "Произведени са били толкоз доста опиати, че в този момент те са складирани в тунели, складови пространства и складове", сподели Баша. "Оттам опиатите се придвижват в Италия и други европейски страни. Това е извънредно значим проблем, по който нашите европейски сътрудници би трябвало да се координират - което единствено отдалечава Албания от Европа, когато сме подхванали толкоз доста други начинания, с цел да подобрим връзките и да хармонизираме законодателството".

Както прибавя Баша - и което удостоверяват най-малко 3 отчета за проведената престъпност в Европейски Съюз - опиатите са толкоз преференциални, че незаконните групи основават магазин на "нови" пазари като Холандия. Без координиран интерес към разрушаването на незаконните структури, мрежите, употребявани за контрабанда на канабис, бяха пренасочени към разпространение на по-твърди опиати. "С милиардите евро, осъществени посредством развъждането на канабис, албанската проведена престъпност употребява същите направления, същата инфраструктура и същите връзки с албанската политика, с цел да придобие пазара за трафика на кокаин и хероин в Европа. Албанските нарушители към този момент управляват разпространяването на тези опиати - и това отразява извънредно едва нашата национална еднаквост. Това допуска, че нашето държавно управление няма никакъв ангажимент да се намеси в проблем, който директно визира нашите районни съдружници и другари. "

Събитията, от които се опасява Баша, към този момент се развиват. Посланикът на Съединени американски щати в Албания Доналд Лу беше изключително прям. "Няма такова нещо като безвъзмезден обяд", сподели дипломат Лу неотдавна в тирада. "Ако Америка и страните от Европейски Съюз отдадат нашите запаси и нашето доверие в тази война против проведената престъпност, чакаме резултати". Лу имаше поради арести измежду висшите ешелони на албанските незаконни среди - които на процедура наподобяват ваксинирани за наказателно гонене. Напрежението означи незабравим прелом през последните седмици, когато името на някогашния министър на вътрешните работи на Еди Рама и настоящ народен представител Саймир Тахири се появи в записано телефонно позвъняване, прихванато от италианската полиция.
 Албански "фермер" охранява насаждения от канабис. Албански "фермер" охранява насаждения от канабис. / БГНЕС
По време на диалога втори братовчед на Тахири – обвинен в наркотрафик – загатва за нуждата 30 000 евро да бъдат отделени за „ Саймир “. За да бъдат отстранени всевъзможни подозрения, Тахири не беше упрекнат в никакво престърпление и развълнувано защти невинността си в телевизионно предаване с към този момент уволнения водещ Сокол Бала. Няколко дни по-късно откриването на 854 000 евро в брой – за които още веднъж се твърди, че принадлежат на Тахири – не усъвършенстваха доверието на аудиторията. Когато пишем тези редове, Тахири се намира в Германия – неговият имунитет му разреши напусне страната.

Гневът в обществото заради чувството за безотговорност измежду богатите и могъщите е толкоз изострен, тъй като непосредствено се съпоставя с непоколебимите присъди, които чакат елементарните албанци, притежаващи даже малко количество канабис. Както във всяка мултимилиардна промишленост хиляди са наети – за пакетиране, превозване или приготвянето на опиати. Тези на най-ниското равнище на корпоративната подчиненост съставляват голямото болшинство от завършилите с присъди каузи, само че те работят заради същинско обезсърчение. Малцина вършат повече от 400 евро на месец - малко повече от междинната заплата в страната. Трудно е да се твърди, че са алчни, когато последствията могат да стигнат до 5 години в пандиза, само че е безусловно тъкмо да се твърди, че няма друга работа. Желанието на албанците да емигрират е надминато в международен мащаб единствено от Хаити и Сиера Леоне - както се вижда от голямото изселване на мигранти към Европейския съюз.

Рудина Хайдари, който е изучил се в Съединени американски щати политолог и член на Комисията по външни работи на албанското държавно управление, е изключително внезапен коментатор за въздуйствието върху хората, стопанска система и екологията на зависимостта на Албания от развъждането на опиати и трафика им. Както отбелязва Хайдари, доста малко хора работят с готовност да извършат закононарушение, мнозина имат ясни морални възражения - само че рецесията и бедността са оставили всички без вероятни решения. Хайдари разказва неуспеха на държавното управление освен като политика във връзка с опиатите, само че и с неналичието на стопански тласъци - което се демонстрира като същинска човешка покруса.

"На общинско равнище дребен брой лица, участващи в развъждането и трафика на опиати, постоянно разполагат с задоволително налични пари, с цел да повлияят на чиновниците на всяко равнище в обществото", сподели Хайдари по време на изявление в Тирана. "Албания към този момент има обилни проблеми с неформалността и корупцията - [ние] паднахме със 7 места надолу в Доклада на Световната банка за 2017 година "Лесен за правене на бизнес". Както неведнъж акцентира Люлзим Basha, това не е единствено проблем на вътрешната политика. Това не е нито просто неприятно законодателство за опиатите, нито погрешно ръководство на стопанската система. Сега сме спънка за съществени дълготрайни съдружници като Съединените щати - което е в действителност трагично, когато разполагаме с запаси и качества да се развиваме законно... би трябвало да дадем на гласоподавателите еднаквост, която им разрешава да се гордеят в Европа, и не можем да рискуваме да навредим на националната горделивост на младото население."

Ако Люлзим Баша сподели сериозността и твърдостта си да подлага на критика нежеланието на държавното управление да се заеме съществено с казуса с опиатите по време на предизборната си акция през 2017 година, то Хайдари най-добре очерта гнева на страната от инерцията на държавното управление, когато се обърна към Народното събрание на 9 ноември - скоро след обвиняванията против Саймир Тахири. Поставяйки въпроса, който беше и изострен и без декорация, тя непосредствено попита: "В какво се трансфораха нашите политици?".

Някои в Европейската общественост показаха сериозна угриженост по отношение на интегритета на албанската политическа класа. Други - като Съединените щати – насочиха директни обвинявания за връзки с престъпността. Самите албанци - които са най-силно наранени от политическата инерция – постоянно упрекват политиците на страната си за корупция, съучастие и корист с власт. Независимо от определението, Рама не може да бъде наименуван водач - когато неговото държане като министър-председател вижда, че казусът с опиатите се трансформира в национална пандемия, която непрекъснато ще визира интернационалната позиция на страната му и пътят й към присъединението към Европейски Съюз. Никой водач не би влиял толкоз неподходящо върху живота на своя електорат. Ако не се подхващат незабавни дейности, политическото завещание на Рама ще бъде това на човек, който не може да приложи сложните политики и решения, посредством които се дефинира същинският водач. /БГНЕС

................

Коментарът в „ Нюзуик “ е от Винсънт Триест и Уил Никол от Balkan Media Group.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР