Премиерът Мелони иска да създаде съюз за борба с нелегалната миграция

...
Нелегалните потоци от мигранти нанасят щети на всички страни в
Коментари Харесай

Нелегалните потоци от мигранти нанасят щети на всички страни в Средиземно море, каза италианският премиер Джорджия Мелони в неделя, докато се стреми да изгради широк алианс от нации за борба с трафика на хора.

Смекчавайки предишната си твърдолинейна реторика, Мелони каза на международна конференция в Рим, че нейното правителство е отворено да приема повече хора по законни пътища, тъй като „Европа и Италия имат нужда от имиграция“.

Въпреки това тя заяви, че трябва да се направи повече, за да се предотврати опитът на мигрантите да прекосят опасното Средиземно море по неразрешен начин.

„Масовата нелегална имиграция вреди на всеки един от нас. Никой няма полза от това, освен престъпни групи, които забогатяват за сметка на най-уязвимите и използват силата си дори срещу правителствата“, каза тя.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори гледната точка на Мелони относно предлагането на легални пътища към 27-членния ЕС.

ЕС и Тунис, основна отправна точка за мигрантите, подписаха миналата седмица споразумение за „стратегическо партньорство“, което включва репресии срещу трафикантите на хора и затягане на границите. Освен това Европа обеща 1 милиард евро (1,1 милиарда щатски долара) помощ, за да помогне на Тунис с разбитата му икономика, като 100 милиона евро са специално предназначени за справяне с нелегалната миграция.

„Искаме нашето споразумение с Тунис да бъде шаблон. План за бъдещето. За партньорства с други страни в региона“, каза фон дер Лайен на конференцията.

Тя добави, че ЕС би могъл да работи със страни като Тунис за разширяване на тяхното производство на възобновяема енергия в полза на всички.

Мохамед ал-Менфи, ръководител на Президентския съвет на Либия, призова за помощ по-богатите нации.

„Готови сме да участваме по най-ефективния начин, за да спрем страданието на мигрантите“, каза той.

Домакинът на конференцията Италия се бори да се справи с броя на неразрешените мигранти, пристигащи в центрове като тези на далечния южен остров Лампедуза.

Но също така има застаряващо и намаляващо население и се нуждае от допълнителни работници, за да поддържа икономиката си.

По-рано този месец Италия обеща да издаде 452 000 нови работни визи за граждани на държави извън ЕС от 2023 до 2025 г., увеличавайки броя на наличните разрешителни всяка година до 165 000 през 2025 г. През 2019 г., преди да удари COVID, Италия е издала само 30 850 визи.

Пристигащите в Италия растат тази година, като досега над 83 000 души са дошли на брега, в сравнение с около 34 000 през същия период на 2022 г.

„Трябва да разрешим проблема с миграцията в корените му“, каза външният министър Антонио Таяни.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР