Премиерът Кирил Петков свиква спешно Съвета по сигурността заради напрежението

...
Премиерът Кирил Петков свиква спешно Съвета по сигурността заради напрежението
Коментари Харесай

Кирил Петков свиква спешно Съвета по сигурността заради напрежението около Украйна

Премиерът Кирил Петков привиква незабавно Съвета по сигурността поради напрежението НАТО-Русия-Украйна.

Заседанието е планувано за през днешния ден, от 16:30 ч. Съветът е на директно послушание на министър-председателя. Неговата съществена задача е да проучва положението на системата за отбрана на националната сигурност.

Участниците ще обсъдят

напрежението към Украйна, настояванията на Русия и проектите на съдружниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса, осведоми

Вчера Алиансът заяви, че съдружниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в поддръжка на силите за въздържане и защита в Източна Европа. Кремъл упрекна Съединените щати и НАТО, че ускоряват напрежението. На този декор предходната седмица името на страната ни беше забъркано поради настояването на Русия за евакуиране на войските на НАТО от България и Румъния. НАТО отхвърли това искане.

Вариантите за отговор на НАТО се разискват на военно-техническо равнище,

обявиха последно като позиция от Министерство на защитата по отношение на изращането на военни сили от НАТО в България поради увеличаващото се напрежение в Украйна.

"Към момента в Алианса се извършват одобрените през 2014 година Мерки за повишение на сигурността и ограничения за адаптиране, както и признатите през 2016 година ограничения по така наречен "засилено предно наличие " в Естония, Латвия, Литва и Полша и по "адаптирано предно наличие " в региона на Черно море. Възпиращият резултат от тях за нашия район се базира главно на основаване на условия за по-видимо наличие на НАТО и повишение на потенциала и оперативната съгласуемост на съдружниците. Това се реализира посредством осъществяване на учения с присъединяване на съюзнически сили, главно във военновъздушния и военноморски домейн, в това число усилена задача по защита на въздушното пространство и усъвършенстван график на интервенциите на Постоянните военноморски сили на НАТО ", показаха от МО.

"Вариантите за отговор на НАТО на възходящото напрежение по границата на Украйна с Русия през последните месеци се разискват към момента на военно-техническо равнище. Решение за техния размер и обсег, в това число и за разполагането на сухопътни бойни групи в югоизточна Европа, следва да бъде взето на политическо равнище в НАТО по време на идната среща на министрите на защитата през февруари, като се регистрират националните позиции на всички държави-членки ", допълниха още Военното министерство.

Междувременно през вчерашния ден партия ГЕРБ изиска привикване на изключително съвещание в Народно събрание поради възходящото напрежение в Украйна.

Малко по-късно денем стана ясно, че такова ще има в сряда (26 януари) от 15:30 ч. В дневния ред е чуване на министър-председателя, министъра на защитата, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване по отношение на спора Русия-Украйна, напрежението НАТО- Руска федерация и ролята на България в процеса на взимане на решения в НАТО по тематиките, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев

е решил да насрочи съвещанието за сряда от 15:30 ч., с цел да може да бъде показана цялостна информация по поставените въпроси. Преди това ще има и съвещание на държавното управление.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР