Премиерът Кирил Петков ще участва в церемония, която дава старт

...
Премиерът Кирил Петков ще участва в церемония, която дава старт
Коментари Харесай

Започва строителството на газовия терминал край Александруполис

Премиерът Кирил Петков ще взе участие в гала, която дава старт на строителството на терминала за полутечен газ край гръцкия град Александруполис. Домакин на събитието, което се чака да стартира към 12:30 часа на пристанището в Александруполис, е гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис. На церемонията ще участват и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, както и президентът на Сърбия Александър Вучич. 

С 20-процентен дял " Булгартрансгаз " е измежду акционерите в терминала, който се чака да бъде приключен до края на 2023 година. Терминалът за полутечен природен газ край Александруполис съставлява плаващо оборудване за предпазване и регазификация, което ще бъде обвързвано с газопреносната мрежа на Гърция посредством газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да доближава до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни.

Планираният потенциал на оборудването възлиза на 6,1 милиарда кубически метра годишно. Сред резервиралите потенциал е и " Булгаргаз "  с 500 млн. кубически метра годишно. 

През новото оборудване Европа ще може да получава газ от разнообразни източници, което ще способства за подсилване на пазара на природен газ в района. Достъпът до различни доставки ще подсигурява конкурентни цени и по-добри условия за българските консуматори. Настоящата енергийна рецесия, обвързвана с войната в Украйна и спирането на доставките за някои страни от страна на " Газпром ", акцентират стратегическото значение на инвестицията както за България, по този начин и за Европа като цяло, означават от държавната пресслужба.

В рамките на визитата си в Гърция, към 15:30 часа, министър председателят Кирил Петков ще инспектира построяването и на междусистемната газова връзка Гърция-България в региона на Комотини.

Интерконекторът би трябвало да свърже газопреносните мрежи на двете прилежащи страни, осигурявайки достъп до Южния газов кулоар и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, множеството от които са на българска територия. Трасето на газопровода минава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като обезпечава опция за газификация на всички обитаеми места в региона. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР