Премиерът Кирил Петков ще поиска оставката на министъра на отбраната

...
Премиерът Кирил Петков ще поиска оставката на министъра на отбраната
Коментари Харесай

Премиерът ще поиска оставката на Стефан Янев

Премиерът Кирил Петков ще изиска оставката на министъра на защитата Стефан Янев. Този въпрос ще бъде разискван на днешното изключително съвещание на държавното управление. Това обяви премиерът на брифинг в Министерския съвет.

Кирил Петков посочи, че е работил сполучливо с Янев в първия длъжностен кабинет.  " Подкрепям и сега политиката за вложения и разкривани на всички дефицити в българската войска. Защо днешната оставка ще бъде поискана? Никой министър няма право на лична външна политика, изключително по Facebook. Никой министър няма право да споделя, че неговото оставане е функционалност на стабилността на това държавно управление. Това държавно управление няма да гони непоклатимост, ще гони верни дейности и кардинални позиции. Второ: мой боен министър не може да употребява думата " интервенция ", вместо " война ", когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна към този момент са убити. Войници, които са на възраст, по-малка от възрастта на моята огромна щерка. Когато и тази нощ се обстрелваше българско малцинство в Украйна. Когато и тази нощ българи в Киев се криеха по мазетата, тъй като се опасяваха, че техните домове ще бъдат взривени ", съобщи министър председателят. 

Според Петков, когато се приказва за българския интерес, той не е да сведем глава. " Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкоз очевадно, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим. Българският интерес е този, когато използваме гласа на българското държавно управление остро да осъжда политики и дейности даже на великите сили. Когато виждаме, че една славянска страна атакува друга славянска страна в една братоубийствена война без действителен мотив, ние би трябвало да заявим с явен глас - тази война би трябвало да спре ", безапелационен е министър-председателят. Той означи още, че за първи път в историята на Европейски Съюз всички са толкоз единни и за първи път се приказва на един глас, което максимален поръчител за сигурността на България. " Русия би трябвало да знае, че всички сме единни. Ако всяка страна в Европейски Съюз започне да прави нейната външна политика във Facebook, ние ставаме слаби и никой няма да ни отразява ", добави той.

В неделя вечерта министърът на защитата написа във Facebook, че няма да подаде оставка. " Доколкото оставката ми е въпрос към този момент само на процедура, разгадавам на съдружните „ сътрудници “ и политическата мощ, която сякаш ме поддържаше, да придвижат нещата по съответния ред ”, означи той в обществената мрежа. По думите му офанзивата към него има за цел да бъде освободен постът на министъра на защитата за някой, " който е по-, да го кажем по този начин, по-отзивчив при прокарването на съответни външни ползи при определянето на българския политически дневен ред, в това число във връзка с военната сфера и решенията, които се взимат там ".

В последните дни министър Янев бе нападнат от представители на " Демократична България " поради това, че употребява думата " военна интервенция ", вместо " война " и по този метод употребява риториката на Русия, а позицията му против дейностите на съветския президент Владимир Путин не е задоволително безапелационна. Българска социалистическа партия и " ИТН "  обявиха, че не са обсъждали оставката на Янев, а преди дни Петков съобщи, че това сега не е тематика, която стои на дневен ред.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР