Премиерът Кирил Петков се яви на повторен разпит в прокуратурата.

...
Премиерът Кирил Петков се яви на повторен разпит в прокуратурата.
Коментари Харесай

Горанов е връзката между Божков, подкупите и евросредствата, обяви Петков след разпита си

Премиерът Кирил Петков се яви на още един разпит в прокуратурата. Той бе привикан поради делото за изнудване на хазартния предприемач Васил Божков, по което бяха арестувани водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и някогашният финансов министър Владислав Горанов.

от Министерство на вътрешните работи, а разпитът на премиера бе едно от основните доказателства. По-късно прокуратурата разгласи следствието на Министерство на вътрешните работи за незаконосъобразно, защото по закон способен да проверява някогашни министри е единствено следовател. Затова бе разпоредено да се повторят всички процесуално-следствените дейности и очевидците да бъдат разпитани наново.

Петков съобщи, че е дал същите показания, само че е приказвал с повече елементи. Той изясни, че го тормозили неналичието на над 500 млн. лева от хазартни такси в бюджета, изказванията на Божков за дадени подкупи и надзорът върху харченето на европейски пари. По думите връзката сред трите тематики бил някогашният министър Горанов.

Премиерът цитира отчет на АДФИ, съгласно който държавният бюджет бил ощетен от неплатени такси върху
хазартни игри. Досега прокуратурата считаше за виновен за това само Божков и не ревизираше дали той съзнателно е оставен да задържи тези средства.
Петков приказва и за отчет на министерството на финансите, където се намира дирекцията, виновна за одита на европейските пари. Според този документ публичните поръчки, платени с тези средства, в някои общини са съсредоточени на 90% при един и същи реализатор. Премиерът не сподели коя компанията, тъй като това било следствена загадка.

" Тези три обстоятелството мен персонално доста ме тормозят. Как те се свързват? Връзката, която в тези три случая, е лицето Горанов. Той е министър на финансите ", съобщи Петков.

Той изясни, че е дал номера на отчета за евросредствата на прокуратурата. Премиерът счита, че този документ сочи, че има нарушени при усвояването на парите, само че одитанта дирекция ги е " проспала или не е видяла ".

Делото против Борисов, Горанов и Арнаудова бе предадено в прокуратурата ден след арества. и бе обяснено, че няма задоволително доказателства за осъществено закононарушение.

Междувременно прокуратурата склони, който се намира в Дубай. Молбата за тази процедура би трябвало да се придвижи от правосъдното министерство. Досега държавното обвиняване твърдеше, че подобен разпит е неосъществим.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР