Премиерът Кирил Петков се усъмни - случайно ли Цацаров е

...
Премиерът Кирил Петков се усъмни - случайно ли Цацаров е
Коментари Харесай

Кирил Петков: Реформа в съдебната система ще има. След Цацаров си отивал и Иван Гешев

Премиерът Кирил Петков се усъмни - инцидентно ли Цацаров е подал оставка в деня преди да му бъде лишен достъпа до класифицирана информация или е имало теч на информация, стана ясно от изявление на премиера пред " Здравей, България " по " Нова телевизия ".

Властта е твърдо решена - промяна в правосъдната система ще има. И то доста скоро, твърди Кирил Петков.

" Максимално бързо, каквото зависи от нас. Нищо не ни стопира с изключение на самите времеви рамки, написани в законовия развой. С други думи - няма липса на предпочитание ", посочи Кирил Петков.

Първата крачка към тази промяна ще са измененията в антикорупционната комисия. И разделянето ѝ на две елементи - от една страна за битка с корупцията, а от друга - за битка с спора на ползи.

" Законът за КПКОНПИ ще е един от първите закони, които ще бъдат признати ", добави министър председателят.

Председателят на антикорупционната комисия обаче реши на изпревари промяната и публично изиска да си тръгне. Оставката му с дата 1-ви март към този момент е в деловодството на Народното събрание.

От дни Цацаров е и с лишен достъп до класифицирана информация.

" Аз имам вяра на службите за сигурност, че работят професионално, само че от някъде той може би е имал тази информация. Няма смисъл някой да стои на някаква позиция, в случай че не може да си прави работата ", сподели още той.

А през днешния ден, Сотир Цацаров реши да мине в офанзива и отвърна на удара като сезира прокуратурата и изиска инспекция както на негови дейности, по този начин и на думите на премиера Кирил Петков за това, че Цацаров е употребявал класифицирана информация, което е довело до последици. Поводът е телевизионно изявление, в което министър председателят твърди, че има последици от изнесена от Цацаров класифицирана информация

" Г-н Цацаров има цялостните пълномощия да прави всичките тези неща, които са в границите на закона. Аз поздравявам той това да направи. Това е методът на институционалността. Когато едни институции правят своята работа и когато има разделяне на управляващите, човек, който не е бил удовлетворен от нечие решение - може да апелира ", изясни Петков.

А кой ще е новият началник на антикорупционната комисия - към момента не е ясно, съобщи министър-председателят. Но разказа профила му.

" Той би трябвало да подсигурява, че има един критерий към всички ", безапелационен е министр-председателят.

Премиерът добави още, че другата значима стъпка от правосъдната промяна е промяната на основния прокурор Иван Гешев.

" Рано или късно - в случай че цялото общество не има вяра, че той в действителност си прави добре работата - постоянно има метод законов, по който това да се случи. Въпросът е какъв брой бързо това може да се случи ", разяснява още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР