Премиерът Кирил Петков реагира във Фейсбук на изнесени данни от

...
Премиерът Кирил Петков реагира във Фейсбук на изнесени данни от
Коментари Харесай

Държавата ще проверява как Столична община е поръчала улични лампи за 73 млн. лв.

Премиерът Кирил Петков реагира във Facebook на изнесени данни от общинския консултант Борис Бонев за "скандални контракти за улично осветяване ", подписани от Столичната община. Още в понеделник ще разпоредя инспекции по тези изнесени обстоятелства, показва министър-председателят.

В неделя пред бТВ общинският консултант изнесе информация за подписани контракти от Столична община, с които тя се готви да заплати за уличното осветяване цени сред три и 77 пъти по-високи от пазарните. Организацията на Бонев “Спаси София ” е разследвала социална поръчка на стойност 73 млн. лв..

По думите на Бонев публичната поръчка в столицата е разграничена на четири елементи, като те са извоювани от две компании – по две елементи на компания.

Така се стига досега, в който две изцяло идентични улични лампи на бул. "Цар Освободител " костват надлежно 5755 лева и 1587 лева . Единствената разлика е, че са от двете страни на улицата, която разделя регионите, в които поръчката ще бъде изпълнена от двете компании.

Компаниите, за които става дума са "Лог Сиберия " и "Улично осветяване ”. По думите на Бонев "Лог Сиберия " работи с пет пъти по-високи цени спрямо офертите, подадени от "Улично осветяване ".

Ето за какво Бонев изиска оставката на заместник-кмета по превоза Кристиан Кръстев , който е поставил подписа си под тези контракти. От ствоя страна Кръстев разяснява, че ценообразуването на поръчката се прави въз основата на два детайла - създаване и главен ремонт, както и абонамент и поддръжка.

“Философията на едната компания е да даде по-високи цени за създаване. Другата компания е дала по-високи цени за поддръжка и по-ниски за създаване. Средната цена за всяка една е почти една и съща``, сподели Кръстев, само че не уточни конктретни цифри.

Веднага откакто Бонев оповести данните пред бТВ, във Facebook министър председателят Петков реагира на изнесените цифри. “ "Когато в София, поради метода на осъществяване на публичните поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата коства 1587 лева, а от другата страна на същата улица коства 5755 лева, значи в действителност ни би трябвало Антикорупционна комисия с проверяващи функционалности ”, написа той.

По думите му още от понеделник страната ще стартира инспекция по изнесените данни.

Малко по-късно в неделя стана ясно, че "Вътрешен одит “ на Столична община също ще извърши инспекция на процедурите. Това е разпоредила кметицата Йорданка Фандъкова.

В обсега на инспекцията, с изключение на избора на реализатори за ремонт и създаване на улично осветяване, ще се включат и направените възлагания на разнообразни действия и заплащанията им досега, заяви в неделя пресцентърът на столичната община.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР