Премиерът Кирил Петков разговаря в Министерски съвет американския министър по

...
Премиерът Кирил Петков разговаря в Министерски съвет американския министър по
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: Петков след срещата с Остин: САЩ предоставят една рота Страйкър

Премиерът Кирил Петков беседва в Министерски съвет американския министър по защитата Лойд Остин, оповестиха от държавната пресслужба.

В рамките на срещата им бяха разисквани тематики от интерес и за двете страни. След това българският министър-председател и шефът на Пентагона направиха изказвания пред публицисти.

Съединени американски щати се съгласиха да дават една рота " Страйкър " - това е мощен знак към нашите съдружници. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред публицисти след диалога с министъра на защитата на Съединени американски щати.

Ротата е под командването на висшия главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният пълководец да е българин, добави Петков.

Министър-председателят акцентира, че не е обсъждан въпросът за изпращането на военни сили в Украйна.

" Проведохме доста продуктивно разискване на мощната и обединена поддръжка на НАТО на обстановката в Украйна. За мен е значимо да съм тук в този миг, с цел да осъдим безразсъдната и безмилостна експанзия против прилежаща страна и да подчертаем нашата поддръжка за украинския народ. Нашият ангажимент към член 5 е непреклонен. Войната, водена по избора на Путин, е трагична. При все това съветската експанзия сплоти в мощна степен украинския народ, НАТО и свободния свят. В извършения диалог с Кирил Петков обсъдихме общите полезности, които Съединени американски щати и България споделят ", съобщи от своя страна Лойд Остин.

Американският боен министър акцентира, че България работи доста целенасочено за рационализация в защитата.

" Нашият и вашият ангажимент е образец за други съдружници. Ето за какво Съединени американски щати не престават да стоят до България и нашите съдружници в НАТО и да работим за сигурност в Европа ", добави Остин.

Разговорите се организираха на фона на въпросите в обществото дали Съединени американски щати желаят от нашата страна изпращане на ракети С-300 за Украйна. Вчера министър председателят Петков отхвърли това да се случи:

" Никакво, нито Противовъздушна отбрана, нито някакви специфични ракети, нищо, всичките тези неща, които ги чета от заран до вечер по ФБ, за мен са безусловно подправени вести. Опитват се да насаждат боязън в хората. България няма да върви във военни дейности с Украйна, само че ще я поддържа мощно ".

Очаква се след края на срещата българският министър-председател и американският министър на защитата да създадат изказвания.

 Снимка: Министерски съвет

В изявление пред CNN, взето в София, Лойд Остин съобщи, че Съединени американски щати " видяха редица неточности " от страна на Русия при нахлуването й в Украйна.

По думите му руснаците " не са напреднали толкоз бързо, колкото биха желали ". Остин сподели, че руснаците са се " борили с логистиката " и не е видял доказателства за " положително потребление на тактическото разузнаване ", нито " консолидиране на въздушния потенциал с наземна маневра ". " Има редица неща, които чакахме да забележим, само че просто не ти видяхме. Руснаците в действителност имаха някои проблеми. Така че доста от техните догатки не се потвърдиха ", добави шефът на Пентагона.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР