Премиерът Кирил Петков проведе редица срещи с държавни лидери по

...
Премиерът Кирил Петков проведе редица срещи с държавни лидери по
Коментари Харесай

С Джонсън, Зеленски, Рюте и Шолц. Петков проведе редица срещи с държавни лидери в Мюнхен

Премиерът Кирил Петков организира редица срещи с държавни водачи по време на визитите си в Мюнхен и Брюксел от 18-ти до 20-ти февруари. Сред тях бяха министър председателят на Англия Борис Джонсън и президентът на Украйна Владимир Зеленски. За това заяви пресцентърът на държавно управление.

На фейсбук страницата на президента на Северна Македония Стево Пендаровски беше обявено, че и той се е срещнал с Петков, само че това не беше включено в прессъобщението от българска страна. По думите на Пендаровкси двамата са разискали "динамиката на работните групи, продуктивността на този проект и опциите за пробив в европейски проект, което би означавало взаимен триумф ".

В Мюнхен Петков е поради годишната Конференция по сигурността, на която съществена тематика е напрежението към Украйна.

Българският министър председател се е срещнал с президента на Украйна Владимир Зеленски и двамата са подписали декларация в поддръжка на европейската вероятност на Украйна.

„ Заради развиването на обстановка сред Русия и Украйна Петков и Зеленски споделиха опасенията за енергийната сигурност, само че също по този начин показаха вяра за деескалация на напрежението в района “, оповестяват от пресцентъра на държавното управление.
 Петков и Владимир Зеленски подписват взаимна декларация в поддръжка на Украйна.
Петков е разговарял и с премиера на Англия Борис Джонсън по отношение на двустранните взаимоотношения сред двете страни и задържането на младежите в родните им страни.

Петков се е срещнал още и с президентите на Молдова и Грузия Мая Санду и Иракли Гарибашвили , с които са обсъждали благоприятни условия за икономическо съдействие, господство на правото, енергийната сигурност и сигурността в Черно море.
В петък в Брюксел
В петък Кирил Петков беше в Брюксел поради срещата на върха сред Европейския съюз и Африка.

След редица срещи със западни водачи той сподели пред публицисти, че е належащо „ ново равнище на доверие “ с европейските ни сътрудници по тематиката Шенген , откакто през годините много от нещата, които са им обещавани, не са били изпълнени.

Той е разговарял по тематиката с премиера на Нидерландия Марк Рюте , пред който е декларирал решителността на актуалното българско държавно управление да извърши с действително наличие и с съответни резултати всичко, което е оставало единствено на думи в предишното. Това оповестиха от държавния пресцентър след срещата.

„ Номинално сме спазвали критериите, в този момент въпросът е да ги съблюдаваме дейно “, сподели още Петков. Той сподели, че контролът по границите и битката с контрабандата са от огромно значение за европейските сътрудници.

В Брюксел Петков е разговарял и с федералния канцлер на Германия Олаф Шолц . Основен акцент в тази среща е било строителството на пътна инфраструктура като автомагистрали. За развиването на железопътния превоз Петков е разговарял с президента на Франция Еманюел Макрон .

В Брюксел министър председателят се е срещнал и с президента на Египет Абдел Фаттах Ал-Сиси и президента на Руанда Пол Кагаме , оповестяват от държавния пресцентър.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР