Премиерът Кирил Петков предложи на Министерски съвет да задължи представителите

...
Премиерът Кирил Петков предложи на Министерски съвет да задължи представителите
Коментари Харесай

Петков прехвърли всички решения за ветото над Северна Македония към парламента

Премиерът Кирил Петков предложи на Министерски съвет да задължи представителите на страната в Европейски Съюз да трансферират всяко решение за възможното начало на договарянията със Северна Македония към Народното събрание.

Петков предложи на кабинета да одобри декларация с две условия. Първото от тях задължава непрекъснатото посланичество на България в Европейски Съюз да рапортува " неотложно " на Комисията по външна политика в Народното събрание всяко предложение, " обвързвано с одобрение на начало на договарянията за участие в Европейски Съюз на РСМ и Албания, което се отклонява от рамковата позиция на Министерски съвет от 2019 година ".

Рамковата позиция от 2019 година е документът, с който кабинетът " Борисов 3 " реши да наложи несъгласие на преговорния развой със Скопие и Тирана, до момента в който не бъдат изпълнени съответни претенции за гарантиране на правата на българските жители, преустановяване на езика на омразата и изчистване на противоречивите тематики от общата история.

Второто изискване, което кабинетът " Петков " залага, е че представителите на България в идните съвещания в Брюксел няма да имат право да показват единодушие с оферти, противоречащи на Рамковата позиция, до момента в който Народното събрание не се произнесе по тях.

При отхвърлянето им от Народното събрание - представителите на България в комитета на непрекъснатите представители в Европейски Съюз или в съвета " Общи въпроси " ще са длъжни да показват негативна позиция по тях.

" Избягваме всевъзможни спекулации, че това държавно управление ще направи каквото и да било по тематиката за Северна Македония. Тази тематика би трябвало да бъде решена единствено и напълно от народните представители. Този спор би трябвало да прилкючи ", сподели Кирил Петков преди съвещанието на Министерски съвет.

Предложението му беше направено седмица откакто Слави Трифонов разгласи, че изтегля министрите си от кабинета поради хипотетичните планове на държавното управление да наруши общата политика по отношение на Северна Македония и да допусне повдигане на ветото.

Кирил Петков неведнъж твърдеше, че няма да вземе сходно решение, в случай че няма глобата на Народното събрание.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР