Премиерът Кирил Петков потвърди, че бивши сътрудници на Държавна сигурност

...
Премиерът Кирил Петков потвърди, че бивши сътрудници на Държавна сигурност
Коментари Харесай

Коалицията спря назначения на сътрудници на Държавна сигурност във Външното министерство

Премиерът Кирил Петков удостовери, че някогашни сътрудници на Държавна сигурност са били препоръчани като част от екипа на външния министър Теодора Генчовска, която е един от представителите на " ИТН " в кабинета.

За информацията, че някогашният началник на ДАНС Петко Сартов и няколко други членове на комунистическата работа за разузнаване и контраразузнаване ще стартират работа във ведомството, оповестиха разнообразни медии, а ръководителят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов реагира през днешния ден в коридорите на Народното събрание, без обаче да удостовери този кадрови асортимент.

" Искам да благодаря на " ИТН " и министъра, че са взети бързи ограничения и тези хора с досиета няма да бъдат назначени или ще бъдат освободени, в случай че към този момент са назначени. Всеки министър има право да предлага своя екип, след това в съдружния обсъждаме и решаваме дали тези назначения съответстват с условията. Тя (Теодора Генчовска - бел. ред.) беше доста градивна и ще бъде оптимално самодейна да ги освободи. В случая няма да има компромис ", съобщи Петков.

Според информация на " Клуб Z " от през вчерашния ден четиримата сътрудници на някогашната Държавна сигурност, които са били в развой на назначение в Министерството на външните работи, са (по данни на " Клуб Z " са: Петьо Петев, роден през 1956 година, конфиденциален помощник " Динов " от Първо основно ръководство на Държавна сигурност. Началник на кабинета на министъра. Петър Воденски, роден през 1951 година и конфиденциален помощник " Велинов " към Генералния щаб на Българската национална войска. Иван Петров, роден през 1953 година, конфиденциален помощник " Балинов " на Първо основно ръководство на Държавна сигурност. Лъчезар Петков, роден през 1949 година.

Сертов беше първият ръководител на ДАНС, учредена по време на тройната коалиция. През 2014 година името му попадна в медиите откакто брачната половинка му беше го оповестила за търсене, стана известно, че е напуснал страната, а месец по-късно ненадейно се върна, само че изгубването му не получи публично пояснение.

" ИТН " даде обещание да не издига фрагменти на някогашните служби

" Няма да има нито един консултант от Държавна сигурност в екипа на Министерството на външните работи ", съобщи в Народното събрание зам.-председателят на " ИТН " Тошко Йорданов след въпроси на медиите за назначенията в министерството, което е в ресора на неговата партия в границите на ръководещата коалиция. Той не отговори на въпрос на " Дневник " дали са предвиждани такива назначения и в случай че да, по кое време са анулирани.
Председателят на групата на " Демократична България " Христо Иванов напомни позицията на обединяването, е е нужна лустрация в системата за сигурност и външните работи и акцентира, че ще сложи тази тематика още веднъж на разискване от съдружните сътрудници.

От случая се възползва парламентарната съпротива. В декларация от името на групата на ГЕРБ-СДС Даниел Митов разгласи, че с новите ръководещи някогашната " Държавна сигурност " се връща " на бял кон " не къде да е, а във външното министерство. В същото време кадърни фрагменти били пенсионирани.

" Предупредихме, че мрачни, примордиални същества ще изпълзят от леговищата си. Стоите ли зад тях? И в случай че не ги подкрепяте - кой направи тези назначения? Да не се окаже друго - че действителната власт е в президентството, а фасадата са лицата на смяната ", съобщи Даниел Митов. Той изиска ръководещите партии да възразят на тези назначения, които са целенасочена провокация.

В отговор Тошко Йорданов сподели, че " такова нещо не е ставало ", а ГЕРБ може да направи и декларация против Тодор Живков.

Накрая Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия сподели, че би трябвало да се погледнат класациите на кое място по стандарт на живот е била България тогава и къде е в този момент. По думите му почтени офицери могат да заемат тези места.

От Министерството на външните работи до този миг не са дали отговор на въпросите на " Дневник " за готвените назначения.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР