Премиерът Кирил Петков потвърди, че България е получила отсрочка от

...
Премиерът Кирил Петков потвърди, че България е получила отсрочка от
Коментари Харесай

Петков: Получаваме 2 години отсрочка за руския петрол

Премиерът Кирил Петков удостовери, че България е получила пролонгация от петролното ембарго върху Русия до края на 2024 година. На влизане в Европейския съвет той съобщи:

" Това, което беше контрактувано през вчерашния ден по обед, си остана като текст. Днес ще пристигна общото умозаключение, което няма точни елементи по страни, само че в действителните сделки, което ще пристигна до два дни, България ще има обособен параграф, на който ще има дерогация особено за нас, до края на 2024 година Дава ни опция нашата рафинерия да бъде оправена, тъй че да може да работи на различен нефт, само че действително ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, само че действително има дерогация ", оповестява кореспондентът на БНР в Брюксел.

Премиерът Кирил Петков увери, че рецесията със зърното няма да засегне България, защото тя е негов огромен експортьор. Той обаче посочи, че повишението на цените ще се отрази и върху нас.

" Ние сме в една от най-хубавите позиции в Европа, тъй като сме огромен експортьор на зърно. Истината е, че множеството страни нямат този разкош. Тази година се чака да имаме седем милиона тона, а нашата консумация е два. Така, че ние ще бъдем решение за световния въпрос и няма да има рецесия при нас. Проблемът, несъмнено, от кое място идва при на е, че тези артикули се търгуват на международните пазари, тъй че най-вероятно увеличението на цената ще се усили и при нас като цена. "

България може да бъде част от решението на блокираното зърно в Украйна, уточни министър-председателят.

" Те в този момент всички мислят за сини коридори – дали може да се изнесе от пристанищата. Но в случай че няма сини коридори, България е вид за решение и по тази стъпка и нашите европейски сътрудници ни благодарят, че сме подготвени. Реално пристанище Варна, както го разгласих след (посещението в – б.р.) Украйна, може да бъде едно от решенията. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР