Премиерът Кирил Петков обяви, че страната ни трябва да вземе

...
Премиерът Кирил Петков обяви, че страната ни трябва да вземе
Коментари Харесай

Google за кумира на Кирил Петков: Президентът на Руанда – агресивен, подозиран в поръчкови убийства и арести

Премиерът Кирил Петков разгласи, че страната ни би трябвало да вземе за образец Руанда. Ако не сте чували тази африканска страна, тя е известна с един от най-страшните геноциди в света, при който са убити над половин милион души. Президентът на тази страна пък се счита за актуален деспот. Конституцията и законите се преустройват по този начин, че успеха му да е сигурна, а сякаш демократичните избори постоянно се печелят от него. Кариерата на Пол Кагаме изгрява като вицепрезидент и министър на защитата, който поема страната точно глед геноцида.

Руанда не наподобява като страна за образец, само че България би трябвало да се учи от тази „ бързо просперираща страна “, която занапред построява канализация в столицата си, без тъждество сред половете, макар че в Народното събрание ѝ има над 60% дами. Явно нашият министър председател или началникът на кабинета му Лена Бориславова не са имало задоволително време да поверят в Гугъл с какво тъкмо е прочут Пол Кагаме. Затова взехме решение да ви срещнем с личността му, тъй че да научим нещо за този идол.

Само преди няколко месеца съдът в Руанда призна Пол Русесабагина за отговорен за връзки с терористични групи и го осъди на 25 години затвор. Истинското му закононарушение обаче е, че се опълчи на президента Пол Кагаме.

Г-н Русесабагина беше похитен, с цел да бъде съден в Кигали - столицата на Руанда. Много по-лоша орис обаче застигна мнозина, които се изправиха против Кагаме. Русесабагина не е елементарен руандиец. Собственикът на хотел, който със смелостта си избавя стотици животи по време на геноцида в Руанда през 1994 година, при който са убити над 500 хиляди души. За смелостта си той получава орден на свободата от американския президент Джордж Буш през 2005 година. Стана извънредно прочут след снимането на кино лентата „ Хотел Руанда “, основан на неговия живот. И въпреки всичко беше наказан. Съединени американски щати и Белгия показаха угриженост.

Случаят „ Русесабагина “ не е изолиран. Все повече са доказателствата за бруталността и безмилостната принуда на режима в Руанда. Кагаме пък се счита за водач на страната от 1994 година до 2000 година, когато публично стана президент. Демокрацията отсъства от африканската страна – изборът на държавен глава е предупреден с над 90 % от гласовете. Опонентите и съперниците на режима постоянно са намирани убити или удушени. Нито едно от тези убийства не е било непосредствено обвързвано с Кагаме, само че президентът намерено споделя, че жертвите са получили това, което са заслужили. Не от дълго време книга на Микела Ронг, английска журналистка, разказва в елементи убийството на някогашния началник на разузнаването на Кагаме в Южна Африка. Тя не оставя никакво подозрение кой съгласно нея е поръчал удара. Кагаме отича да има общо с закононарушението.

В различен материал, който също елементарно се намира в Гугъл и един ученик на Харвард с чудесно знание на британски може да прочете без проблем дефинира Кагаме като „ благосклонен деспот “. Там Петков може да прочете разкази от най-близките хора на президента на Руанда, които описват за „ желязната му хватка на ръководство “, на което той по всичко проличава доста се възхищава.

„ Пол Кагаме е деспот, който ръководи Руанда първо с желязо “, споделя дисидентът Дейвид Хивбара и то не от 2000 година, а от 1994 година, след геноцида и гражданската война, Пастьор Бизимунгу публично става президент на Руанда. Въпреки това, президентът се е разглеждал като заместител на Кагаме, който по това време е заемал длъжността вицепрезидент и министър на защитата. „ Всъщност Кагаме имаше неограничена власт в Руанда през цялото време “, споделя Химбара пред DW.

Химбара не е просто отстъпник - той е някогашен вътрешен човек, който в миналото е бил старши асистент и стопански консултант на Кагаме, преди да се скара с президента, сходно на доста други някогашни негови довереници. След това Химбара е заставен да избяга в Канада.

„ Агресивен, неконтролиран, принудителен “

Преди това Кагаме командваше Руандския родолюбив фронт (RPF), основана в Уганда милиция тутси, която постави завършек на клането на тутси от хуту, като победи управляващите, виновни за акцията на убийството. Въпреки, че RPF се смята от болшинството руандийци за спасители, те също са упрекнати в клането на хуту.

Химбара има вяра, че военното минало на Кагаме е очевидно и през днешния ден: „ Кагаме се социализира по време на войната. Той е доста нападателен човек, неконтролиран и принудителен. "

Правозащитни организации също насочиха съществени обвинявания против Кагаме. Неправителствената организация за Наблюдение на човешките права, да вземем за пример, твърди, че откогато Кагаме встъпва в служба, хората са били преследвани за подозрения в съгласуваност на формалното държавно управление за геноцида. Органът по правата изброява дълга поредност от убийства, изгубвания, политически стимулирани арести и противозаконни арести на критици, членове на опозицията и публицисти.

Самият Кагаме от време на време нахално разяснява сходни изказвания, както в тази ситуация с някогашния началник на тайната работа и отстъпник Патрик Карагея, който беше удушен в хотелска стая в Южна Африка:„ Руанда не е умъртвила този човек, само че нека Руанда да го е направила “, сподели Кагаме.

Ярка светлина за цяла Африка?

„ Можете да видите в обществените медии, че Руанда, и изключително президентът Кагаме, е известен измежду младите африканци. Това, което харесват в него, е способността му да се оправя с нещата “, споделя съветникът на Кагаме Жан-Пол Кимоньо. „ Много африканци харесват това, тъй като и те биха желали да имат водач, който работи “.

Кагаме е майсторът на преоткриването, счита Кимоньо, който е и създател на книгата „ Трансформиране на Руанда: провокации по пътя към реконструкцията “. „ Първо той стана боец, по-късно се трансформира в общественик и модернизатор и най-после получи интернационално самопризнание “, сподели той пред DW.

Руанда е една от най-малките страни на африканския континент, известна оттатък границите си със своята строга и ефикасна политика. В западните страни Руанда се свързва главно с три политически плана: тъждество на дамите, поощряване на новите технологии и ограничения за запазване на околната среда.

Кагаме също се счита за пионер в региона на равенството сред половете. Около 60% от депутатите в страната са дами.

Прогрес или агитация?

„ Руанда е една от страните в Африка с най-хубавата и евтина интернет инфраструктура “, сподели Кимоньо пред DW. Много държавни услуги са онлайн, което улеснява, да вземем за пример, бизнесмените да основат компания посредством своя смарт телефон. Кимоньо има вяра, че Кагаме е постигнал доста и във връзка с опазването на околната среда.

Кагаме може да е забранил найлоновите торбички, само че в столицата Кигали даже няма „ канализация и целият отпадък се излива в реките.

На власт за цялостен живот?

От правна позиция нищо не пречи на Кагаме да остане на власт още дълги години. На референдум през 2015 година руандийците гласоподаваха с преобладаващо болшинство да разрешат на Кагаме да се кандидатира още веднъж на поста след края на втория му мандат, който завърши през 2017 година

Кагаме тогава завоюва изборите с близо 99% от гласовете. На доктрина той може да се кандидатира още веднъж два пъти, задържайки се на власт до 2034 година - макар че актуалният му мандат изтича през 2024 година

Дисидентът Химбара има вяра, че Кагаме желае да остане на власт „ за предпочитане до гибелта си “.

Съветникът на президента Кимоньо отхвърля това, само че показва какъв брой известен е президентът.

„ Тук, в Руанда, вероятно удължение на мандата на нашия президент сега не е проблем “, сподели Кимоньо. „ Искаме повече разцвет и се нуждаем от мощно управление за това. И руандийците сега са доста удовлетворени от своето водачество. “

Прилагаме и линкове към публикациите, които разказват дребна част от ръководството на Пол Кагаме:
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР