Премиерът Кирил Петков обяви, че подкрепя предложението на министъра на

...
Премиерът Кирил Петков обяви, че подкрепя предложението на министъра на
Коментари Харесай

Премиерът подкрепи предложението за изплащане на над 1 млрд. лева на пътните строители

Премиерът Кирил Петков разгласи, че поддържа предлагането на министъра на районното развиване и благоустройство Гроздан Караджов за предоставяне на позволение на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) да изплати над 1 милиарда лева на компаниите за пътно поддържане за осъществени от тях ремонтни действия. Позицията му пристигна в отговор на въпрос от ръководителя на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов в границите на постоянния блиц надзор. Петков акцентира обаче, че изплащането на тези суми би трябвало да се случи при цялостен надзор.

Проекторешението, което уреждаше този проблем, трябваше да бъде гласувано в петък (08 април) на постоянното парламентарното съвещание, само че по предложение на депутата от " Продължаваме промяната " Константин Бачийски бе гласувано точката да отпадне от дневния ред на депутатите. Това провокира гневната реакция на Тошко Йорданов, който съобщи, че " Продължаваме промяната " неодобрява личния си министър председател.

Малко преди този момент Петков изясни, че поддръжката на пътищата, която е била осъществена до този миг, е включвала два вида планове - " законни, където същински действия по поддръжката бяха направени и противозаконни, където цялостни поправки на пътища бяха осъществени под заглавието на подръжка ".

" Това прави тези контракти противозаконни, единственият метод да се заплати по тях е с решение на Народното събрание. Това, което аз приканвам е да има надзор върху средствата, и да сме сигурни, че на тези компании, на които се заплати, същинска работа е свършена. Защото другояче се опасявам, че плащаме едни пари на едни хора, които са нарушили закона ", сподели министър председателят.

Още през вчерашния ден тематиката за разплащането с пътните компании докара до нов конфликт сред " ИТН " и " Продължаваме промяната ". Проектът за решение трябваше да се гласоподава в пленарната зала, само че приемането му беше отсрочено за петък поради изчезнал отчет на районната комисия. Тогава Гроздан Караджов прикани депутатите в залата да поддържат решението, тъй като пътищата са в трагично положение и без него няма да могат да бъдат поддържани, а пък съпартиецът му Тошко Йорданов нападна ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и водещата ръководеща групировка " Продължаваме промяната ", че били изпаднали в " тежка шизофрения " поради предлагането за отлагането на разглеждането на плана за решение.

" Настимир Ананиев имам подозрения, че умишлено не е внесъл решението ", разкритикува Йорданов ръководителя на Комисията по районно развиване и благоустройство, който не е внесъл решението в пленарна зала, като акцентира: " Ако тази точка мине с гласоподаване на Има Такъв Народ и опозицията, има тежко ментално раздвоение. Всички го поддържаме, дайте да го гласуваме. " След призован председателски съвет точката от дневния ред с гласуването на проекторешението беше трансферирана за петък.

Причината за острата реакция на депутатите от " ИТН " беше, че предходния ден се провали съвещанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, която трябваше да разисква заплащането на над 1 милиарда лева на компаниите за пътно поддържане. Тогава депутатите от останалите три партии от болшинството - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ", бойкотираха съвещанието. А в късния следобяд ръководителят на Народното събрание Никола Минчев дефинира още една комисия, която да гледа плана за решение - правната.

Проектът за решение бе импортирано в деловодството на Народното събрание и подписано от депутати от три от ръководещите партии - " Продължаваме промяната ", " ИТН " и Българска социалистическа партия. Въпреки че разплащането сред АПИ и строителните сдружения по подписани от държавното управление на Бойко Борисов контракти няма потребност да минава през глоба на Народното събрание, а съгласно депутати гласуването на такова решение би дало индулгенция на министерството да се разплаща с милиарди средства, за сходен акт на Народното събрание настояваше вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов от " ИТН ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР