Премиерът Кирил Петков обяви, че България ще може да получава

...
Премиерът Кирил Петков обяви, че България ще може да получава
Коментари Харесай

България ще получава азерски газ в пълен обем от 1 юли

Премиерът Кирил Петков разгласи, че България ще може да получава цялостния контрактуван размер от природен газ от Азербайджан след 1 юли. 

" Ще можем да получим цялото количество азерски газ, преди връзката с Гърция да бъде финализирана, още от 1 юли. Когато има същински порив за диверсификация, нашите сътрудници са подготвени да подадат ръка. Връзката с Неа Месемврия дава цялостна опция да вкарваме цялото количество азерски газ. През всички тези години диверсификация е нямало не тъй като не е могло, а тъй като не е имало предпочитание за това ", сподели още той по време на чуване в Народното събрание. 

Проблемът с отхвърли от цялостен размер доставки от Азербайджан беше главната причина за отстраняването на Николай Павлов като шеф на " Булгаргаз " при започване на годината. 

През януари управлението на държавната компания се оправда за решението с това, че интерконекторът с Гърция към момента не е приключен, а той е посочен като само трасе за доставка на азерски природен газ до България по контракт. Твърдеше се още, че " азерската компания не е длъжна да доставя различен газ по различен газопровод " и че приемането на цялостния размер на контрактувани количества " зависи напълно от волята и опциите на азерската страна ". 

Договорът на България с азерската компания SOCAR е за 1 милиарда кубични метра на година, което е към една трета от общото ползване на природен газ в България.  

Кирил Петков още веднъж отклони отговорите на въпросите на ГЕРБ за цената и доставчика на доставките на полутечен природен газ от Съединените щати - договорката беше оповестена от него по време на визитата във Вашингтон. 

" Потвърждавам, че цената е по-ниска от тази, на която купувахме от " Газпром " и ще е директна доставка от американска компания. Това, че не сте разкрили метод по какъв начин тези кораби да бъдат вкарани в газовата система, значи нямате нужната информация. И двата кораба ще бъдат вкарани в енергийна система ", сподели той в отговор на въпроса от депутата Жечо Станков от ГЕРБ, който се усъмни по какъв начин газът ще доближи до България, откакто няма свободни слотове в гръцкия терминал в Ревитуза. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР