Премиерът Кирил Петков обвини Има такъв народ в опит за

...
Премиерът Кирил Петков обвини Има такъв народ в опит за
Коментари Харесай

Кирил Петков: По-добре правителство на малцинството, отколкото извиване на ръце от ИТН

Премиерът Кирил Петков упрекна " ИТН " в опит за блокиране на промяната в КПКОНПИ и в претенции за 3,6 милиарда лева допълнително към бюджета на Министерство на регионалното развитие, с цел да бъдат платени на строителни компании, свързани с следствия за измами с парите за пътно строителство.

Петков разгласи, че възнамерява вътрешният министър Бойко Рашков да бъде назначен за ръководител на КПКОНПИ, само че Има Такъв Народ стопира това предопределение и цялостната законова смяна без причини.

В последната седмица Гроздан Караджов е изискал и над 100% нарастване на бюджета на районното министерство за разплащания с компании, " които бяха разследвани от Бойко Рашков за злоупотреби ".

" Днес декларирахме, че това няма по какъв начин да се случи. Когато обещахме, че ще има нулева приемливост към корупцията, ние заставаме зад това. Готови сме на държавно управление на малцинството, само че няма да харчим нито един лев без контрол и надзор. Внасяме закона за КПКОНПИ още в утрешния ден. Днес е денят на водораздела. Може да сте от страната на коруцпията, мафията, хората, които употребяват обществен запас за себе си, или от страната на хората, които ще се борят с корупцията. Правителство на малцинството е пъти по-добре от държавно управление, на което се извиват ръцете ", сподели още той на конференция минути след обявлението на Слави Трифонов, че партията му ще напусне ръководството.

Морал е да кажеш " не " парите да отиват в същите мафиоти, които изнасяха пари в торби, сподели Петков във връзка причините на Трифонов за отдръпването на поддръжката на Има Такъв Народ за властта.

Петков разгласи, че Има Такъв Народ са сложили искания за назначението на " ръб " в КПКОНПИ от най-малко четирима души - представители на политическите партии - които " да могат да постановат несъгласие, в случай че КПКОНПИ проверява група от хора, които от тяхна позиция не са верни ".

" Няма по какъв начин да има инструмент, който да работи дейно, когато някакви бордове поставят несъгласие кой може да бъде разследван ", сподели той.

Когато Политическа партия са поискали да назначат Бойко Рашков отпред на комисията, до момента в който с Има Такъв Народ изгладят несъгласията за структурата на комисията, партията на Трифонов още веднъж не се е съгласила.

" Когато го съчетаете с настояването за 6 милиарда лева за същите строителни компании, това за мен е категоричен знак, че тези пари ще се изразходват по непрогледен метод. Червената линия е тук и никаква друга политика и взаимни отстъпки не могат да ни накарат да изхарчим тези пари ", сподели Кирил Петков.

" В Министерство на регионалното развитие се приготвя още веднъж да се финансират същите компании, без да се потърси сметка за големите финансови запаси, които са потънали във компаниите, стоящи покрай Бойко Борисов. Това слага страната пред избор дали да се продължава по този метод - да не се построяват пътища, само че да се изразходват големи бюджетни средства - или да продължим метода, в това число да се премине към ръководство на страната в различен формат. Аз не мога да спра да осведомявам българската общност по отношение на невижданите нарушавания, свързани със строителството. Не единствено Министерство на вътрешните работи прави следствие, това се реализира и от Национална следствена служба. Да, няма импортирани още обвинителни актове в българския съд. Една от аргументите е, че става дума за огромна незаконна активност, която изисква големи запаси и време, с цел да се приключи сполучливо това следствие. Ние продължаваме да изпълняваме своите отговорности по закон ", разяснява Бойко Рашков, който също участва на конференцията.

" Тази коалиция беше мъчно образувана от партии, които са доста разнообразни по своята същина - и като схващане за стопанска система, и като схващане за обществена политика, и като схващане за най-хубавия метод България да се интегрира в света и да взе участие в интернационалната сцена. Но имаше едно схващане в основата за образуване на обединението - да се постави завършек на кражбите и парите на българите да се разходват транспарантно, оправдано и законосъобразно. Някои от вас са ме питали къде е алената линия на Политическа партия, ние сме декларирали, че тя е да не допуснем обири. Днес сме тук тъкмо поради тази алена линия. Може да имаме разлики какво е най-добре да се направи, по какъв начин най-добре да се подкрепят жителите и компаниите, по какъв начин е най-целесъобразно да се разходва ресурсът, който страната събира от жителите, само че не може да имаме разлики по това, че не би трябвало да се позволяват обири и че би трябвало да се реализира ефикасен надзор върху всеки лев държавни пари ", сподели финансовият вицепремиер Асен Василев.

Очаквайте подробности
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР