Премиерът Кирил Петков обеща в понеделник да започне проверка по

...
Премиерът Кирил Петков обеща в понеделник да започне проверка по
Коментари Харесай

Вътрешен одит на СО ще проверява сигнала на Бонев за ''източването на милиони'' от осветлението на София

Премиерът Кирил Петков даде обещание в понеделник да стартира инспекция по случая.

"Вътрешен одит " ще извърши инспекция на процедурите по желание на реализатори за ремонт и създаване на улично осветяване в София, по заповед на кмета Йорданка Фандъкова, оповестиха от пресцентъра на Столичната община. В обсега на инспекцията ще се включат и направените възлагания на разнообразни действия и заплащанията им досега.
 
„ Приблизително една и съща е междинната цена, която се заплаща от общината, на всяка от двете компании, които дават отговор за уличното осветяване в София ", съобщи зам.-кметът по превоз на Столична община Кристиан Кръстев в отговор на обвиняванията от самостоятелния общински консултант Борис Бонев, че "се източват милиони от осветлението на София ", посредством скандална социална поръчка. 
 
В студиото на bTV Бонев, съобщи, че Софийска община е сключила контракти за улично осветяване на цени, които десетократно надвишават пазарните, и даде елементи по "скандални контракти " за 74 млн. лева. 
 
От Столична община изясняват, че общата оценка в договорите за улично осветяване съдържа два детайла – единият е цените за създаване и главен ремонт, а другият – цените за поддръжка.
 
По думите на зам.-кмета Кръстев комерсиалната тактика на едната компания е била да даде по-високи цени за създаване и по-ниски за поддръжка на уличното осветяване, а на другата – противоположната – по-ниски цени за създаване и по-високи за поддръжка.
 
Това изяснява разликата в единичните цени на двете компаниите, които са определени да поддържат и построяват уличното осветяване на територията на Столична община, сподели Кръстев.
 
Той изясни, че по негово искане към договорите са подписани и анекси, с които компаниите одобряват да понижат цените, при които са маркирани основни разлики.
 
„ Когато видях финалното класиране и това, че едната компания е заложила на тактиката да има по-високи цени за създаване и по-ниски за поддръжка, а на другата – по-високи за поддръжка и по-ниски за създаване, поканих компаниите и ги помолих да си понижат цените, в частта, в която има дисбаланс. Съответно и с двете компании има анекс, в който цените са им понижени ", изясни зам.-кметът.
 
„ В тази социална поръчка са взели участие и общински съветници, в това число и от съпротива, като няма подадени особени отзиви от никой от членовете в комисията. Откритата процедура за избор на реализатор за създаване и поддръжка на уличното осветяване не е обжалвана от никоя от компаниите, които са взели участие, прецизират от Столична община.
 
С реакция във фейсбук министър председателят Кирил Петков даде обещание инспекциите на наличните обстоятелства да стартират още в понеделник.
 
''Когато в София, поради метода на осъществяване на публичните поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата коства 1587 лева, а от другата страна на същата улица коства 5755 лева, значи в действителност ни би трябвало Антикорупционна комисия с проверяващи функционалности. Час по-скоро! Законът за КПКОНПИ е голям приоритет! Едновременно с това от общинската администрация ни споделят, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт…. Когато почистим корупционните практики, ще има бюджет за всичко! Още в понеделник ще разпоредя инспекции по тези изнесени факти'', написа Петков.
 
Източник: OFFNews.bg
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР