Премиерът Кирил Петков няма да бъде разследван за документно престъпление

...
Премиерът Кирил Петков няма да бъде разследван за документно престъпление
Коментари Харесай

Кирил Петков няма да бъде разследван за декларираното гражданство

Премиерът Кирил Петков няма да бъде разследван за документно закононарушение поради проблема с двойното му поданство, както и за закононарушение по работа поради Българската банка за развиване. Това оповестиха през днешния ден от държавното обвиняване на брифинг. 

По думите на ръководителя на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, Кирил Петков е отразил погрешна информация в декларацията си за поданство, само че тази информация има само заявителски и осведомителен темперамент. Тя няма доказателствена стойност. Именно по тази причина прокуратурата отхвърли да образува досъдебно произвеждане.

" На 13 декември получихме отвод от формиране на досъдебно произвеждане по проблема с двойното поданство на Кирил Петков. Преписката, формирана по случая от Спецпрокуратурата, в края на август беше изпратена по подготвеност за решение на Софийската районна прокуратура ", заяви ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

От друга страна пък представителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев уточни, че полученият сигнал е касаел изказвания за осъществени документни и длъжности закононарушения от служебния министър на стопанската система. Първото беше обвързвано с декларацията му за поданство. Второто касаеше избора на Надзорния и Управителния съвет на ББР. Третият беше погрешна информация в декларация за имущество и декларация за ползи, а точно, че господин Кирил Петков взе участие в търговски сдружения. 

По думите му по повод на декларацията за имущество, самите изказвания за погрешно обявление не могат да обусловят наказателна отговорност. " Има обособена единствено административно-наказателна процедура ", акцентира Кръстев. 

Няма и данни, че Петков е бездействал по работа или е превишил правата си. " Затова не е формирано досъдебно произвеждане за осъществено длъжностно закононарушение по отношение на дейностите му в ББР ", посочи още представителят на Спецпрокуратурата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР