Премиерът Кирил Петков няма да бъде разследван за документно престъпление,

...
Премиерът Кирил Петков няма да бъде разследван за документно престъпление,
Коментари Харесай

Кирил Петков няма да бъде разследван за гражданството и за ББР |

Премиерът Кирил Петков няма да бъде разследван за документно закононарушение, обвързвано с поданството му, и за закононарушение по работа поради Българската банка за развиване , стана ясно от думите на ръководителя на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Преписката в прокуратурата бе заведена през август и Петков стана обект на инспекция за погрешно обявление, че при влизането му в служебното държавно управление като министър на стопанската система е имал и канадско поданство.

Според Маджарова законът е посредствен и наредбите му са неосъвременени.

" На всички е ясно решението на Конституционния съд, несъмнено е налице погрешно обявление, само че единствено по себе си това погрешно обявление в тази конкретика и при тази законова диспозиция на член 313 от Наказателния кодекс, не може да обуслови наказателна отговорност ", изясни шефът на СП.

Въпросният член в Наказателен кодекс споделя, че " който удостовери лъжа или затаи истина в писмена декларация или известие, изпратено по електронен път, които по силата на закон, декрет или разпореждане на Министерския съвет се дават пред орган на властта за засвидетелствуване истинността на някои условия, се санкционира с отнемане от независимост до 3 година или с санкция от 100 лева до 300 лева ".

Петков обаче е подал декларация пред президента.

На 27 октомври, че указът на президента Румен Радев от 10 май, с който е назначил Петков за министър, влиза в несъгласие с главния закон, тъй като към тази дата сегашният министър председател е имал с изключение на българско, и канадско поданство. Конституционните съдии подсетиха, че след приемането на страната ни в Европейски Съюз се слага въпросът за отпадане на възбраната за двойно поданство, само че това може да стане с промени в Конституцията на България.

Колкото до актовете, подписани от някогашния длъжностен министър, те ще бъдат прегледани всеки по настрана, в случай че бъдат атакувани пред съда.

Маджарова изясни, че въпросът за поданството за Кирил Петков е от необикновен публичен интерес, тъй като той към този момент е министър председател на България.

" В края на август е формирана кореспонденция за двойното поданство на Кирил Петков. На 13 декември е получен отвод от формиране на досъдебно произвеждане и с оглед неналичието и разсейването на каквото и да е подозрение за безпристрастност, преписката е изпратен на Софийската районна прокуратура. Стриктно е спазен законът ", заявява тя.

Говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев изясни, че сигналите за Кирил Петков могат да бъдат разпределени в три групи - изказвания за двойно поданство, за служебни закононарушения, засягащи дейности във връзка състава и избора на Надзорния и Управителния съвет на ББР и обявление на погрешни условия по отношение на присъединяване на съпредседателя на " Продължаваме промяната " в търговски сдружения. Прокурорите обаче не са събрали никакви доказателства за превишаване на права или безучастие при ББР.

" Действително в декларацията пред КПКОНПИ е отразена погрешна информация, само че тя има само заявителски и осведомителен темперамент , тя няма доказателствена стойност ", уточни шефът на СРП Невена Зартова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР