Премиерът Кирил Петков не се появи в Народното събрание за

...
Премиерът Кирил Петков не се появи в Народното събрание за
Коментари Харесай

Петков не се появи за парламентарен контрол, ГЕРБ и ДПС направиха скандал

Премиерът Кирил Петков не се появи в Народното събрание за петъчния парламентарен надзор. Не се появиха и вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова Това предстоящо докара до рецензии от страна на опозицията в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Всеки първи петък от месеца министър председателят и вицепремиерите би трябвало да се явяват в Народното събрание за така наречен " блиц конторл ", в границите на който те дават отговор на настоящи устни въпроси, които се отнасят до общата политика на държавното управление, отправени от народни представители на самото съвещание. Тази процедура още веднъж бе върната в правилника на Народното събрание, откакто при последното ръководство на ГЕРБ и Бойко Борисов бе отстранена.

От сформирането на държавното управление до момента Петков се е явявал на всеки блиц конторл. Този път обаче не се яви, а това не се хареса на опозицията.

" Блиц контролът се организира наложително в наличието на министър-председателя и на всички вицепремиери. Разбирам, че министър председателят може би счита, че през днешния ден е професионалният му празник - защото е Денят на шегата. Има право да го чества, само че щяхме да го отпразнуваме дружно ", сподели от парламентарната естрада Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

" Не знам какви са им неотложните задължения и какъв по-неотложен ангажимент би трябвало да имаш, с цел да не отидеш при началника си - Народното събрание. Имам възприятието, добави той, че някои хора стартират да се крият ", сподели Тома Биков от ГЕРБ, въпреки че като министър председател водачът на партията Бойко Борисов избягваше да се явява в Народното събрание, с цел да дава отговор на депутатски въпроси. Така за последния му мандат беше взел участие в парламентарен надзор единствено малко над 10 пъти.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев изясни, че Петков има неотложни задължения и ще има особено съвещание за блиц, на което министър председателят и отсъстващите вицепремиери ще дават отговор на настоящи въпроси.

Темата обаче не беше затворена и абсурдът продължи. От ГЕРБ демонстрираха фотография в медии, за която твърдяха, че е от през днешния ден, и се вижда по какъв начин Кирил Петков се разхожда в София. " Т.е. няма неотложни задължения, поканете го да пристигна в залата, с цел да можем да му зададем въпросите си ", настоя Десислава Атанасова, а депутатите излязоха в отмора.

Председателят на Народното събрание изясни, че се е свързал с Кирил Петков и той не е в София, а инспектира Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

" Очевидно е, че министър председателят го е боязън да пристигна и да се изправи пред народните представители, разяснява депутатът. Разбрахме, че е тръгнал към границата господин министър председателят, така и така обаче по извънредно значими тематики, национални въпроси, вместо премиера постоянно приказва госпожа Лена Бориславова. Моля да допуснете Лена Бориславова да дава отговор вместо министър-председателя, тъй като очевидно тя е министър-председателят на Република България, а не марионетката Кирил Петков ", сподели Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

В отговор на това ръководителят на Народното събрание Никола Минчев му наложи наказване за засегнатост на премиера.

От опозицията подчертаха, че Петков е можел първо да се яви на блиц конторл, а след това да замине за границата.

Призив на ГЕРБ към Българска социалистическа партия и Демократична България да изтеглят министрите си от държавното управление

От ГЕРБ излязоха и с декларация против ръководещите, като този път в нея приканиха " Демократична България " и Българска социалистическа партия да изтеглят министрите си от ръководството. Точно преди седмица от партията на Бойко Борисов желаеха предварителни избори и прозоваха " систематичните партии " във властта да премислят позицията си и

Сега акцентът в декларацията, прочетена от Десислава Атанасова, беше че през днешния ден е 1 април. " Преди по-малко от 7 дни празнувахте 100 дни държавно управление. Преди по-малко от 24 часа Ваш млад сътрудник от смяната дефинира тези 100 дни като " 100 дни - 100 неистини " (върпсният народен представител говореше за неистини по адрес на държавното управление – бел.ред). И тъй като през днешния ден е 1-ви април – Денят на лъжата, поздравяваме с празника българското държавно управление ", стартира Атанасова.

От ГЕРБ настояват, че от една година насам лъжата се е трансформирала в норма. Атанасова изреди и с какво съгласно нея са излъгали от " Продължаваме промяната ", като стартира с това, че Петков е бил с двойно поданство, когато стана длъжностен министър. Тя акцентира и забавянето на Плана за възобновяване. " През последните дни излъга (Кирил Петков- бел.ред) още веднъж, като замеси и ръководителя на Европейска комисия с изказванието, че Урсула фон дер Лайен ще е в България идващите дни и Планът ще е финализиран. Вчера представителят на Комисията го опроверга публично - няма дата, няма финален вид, проектът не е подготвен за сключване ", уточни тя, а в това време от Министерския съвет оповестиха публично, че идната седмица.

По думите ѝ министър председателят е " излъга и замеси Европейската прокуратура по делото с ареста на Борисов ", само че европрокуратурата не е отрекла да работи по случая. Според Атанасова министър председателят се готви да " да отстъпи от националния интерес на страната " по проблема със Северна Македония, а по-късно подлага на критика и министри по най-различни тематики.

" Колеги от Българска социалистическа партия и от Демократична България, знаем, че се срамувате от тези мошеници. Не е ужасно да признаете, че сте се заблудили. Не е срамно да кажете, че съжалявате, че сте подкрепили една тайфа, която е обещавала това, което сте желали да чуете, само че която се е оказало, че в никакъв случай не е имала желание да съблюдава обещания, тъй като за тях думи като чест и достолепие не значат нищо. Очаквам г- жа Корнелия Нинова да прояви достолепие и да напусне това държавно управление, дружно с нейните министри. Очаквам господин Христо Иванов и господин Атанас Атанасов да изтеглят министрите на Демократична България от държавното управление. Госпожо Нинова, господа Иванов и Атанасов, тази игра завърши. Казаха ви го доста ясно, а вие сте виновни политици и разбирате от половин дума. Това държавно управление е свършено ", сподели Атанасова в края на декларацията, която приключи с думите: " Оставка, дилетанти ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР