Премиерът Кирил Петков изрази изненада от обявените от енергийния регулатор

...
Премиерът Кирил Петков изрази изненада от обявените от енергийния регулатор
Коментари Харесай

Правителството изненадано от разчетите за тока и парното, ще ги анализира

Премиерът Кирил Петков изрази изненада от оповестените от енергийния регулатор планове за повишение на цената на тока за бита с 11.5 на 100 от 1 януари и на парното с 12.8 % и разгласи, че държавното управление за 24 часа ще на прави разбор на изчисленията на комисията. Това заяви министър-председателят след края на първо съвещание на новия кабинет, което бе извършено изключително във вторник поради множеството проблеми в страната, в това число наводненията от последните дни.

" Какво е какво тъкмо е тяхното предложение (на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), за какво тъкмо в този момент се случи - навръх първия ден на държавното управление, и да вземем ясни съответни ограничения и да избегнем това, което за нас да наподобява като относително огромно нарастване на цената, откакто ние самите декларирахме, че това ни е пръв приоритет да не се случва. Така че, този разбор ще бъде изработен за 24 часа ", сподели Петков.

Правителството към този момент даде обещание да има ограничения в поддръжка на бизнеса и бита поради скъпата електрическа енергия, а Петков разгласи планове за опазване цената на тока за бита, каквото претенции имаше и " Демократична България ".

Министърът на енергетиката Александър Николов също изрази мнение, че настоящите разисквания и решения от страна на КЕВР би трябвало да бъдат много по-детайлно комуникирани, коментирани и обосновани с всички наранени страни. Той се включи в срещата Powers Summit, наречена " Българският Давос ", проведена от фондацията Webit и от Атлантическия клуб в България. Като главен приоритет за енергийната система Николов, който бе зам.-министър в служебния кабинет, само че бе отхвърлен от Стефан Янев без пояснения, уточни прозрачността и отчетността.

За трансформацията на въглищните райони ще се работи за ефикасни решения, които ще бъдат преди всичко насочени към хората, сподели още Николов.

За Плана за възобновяване и резистентност в отрасловата част министърът уточни, че ще разчита на представителите на бизнеса за намиране на най-балансираното, сполучливо и оптимално решение.

" Колкото по-бързо успеем да се оправим с провокациите от страна на Европейска комисия, толкоз по-бързо ще успеем да приведем инструментите във допустимо най-хубаво осъществяване, което ще докара до по-сериозни резултати за нас ", добави министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

Той пое ангажимент да се усъвършенства връзката с бизнеса в посока разяснение на европейските принадлежности на наличен език.

" Темата " Енергетика " е последният крайъгълен камък за решение на ребуса по Плана за възобновяване и резистентност, с цел да бъде той признат ", сподели на собствен ред някогашният длъжностен вицепремиер Атанас Пеканов по време на полемиката.

Реално препоръчаните енергийни планове от страна на България са мощно подложени на критика от Брюксел, а най-много забележките са поради отхвърли да се фиксира краен период за извеждане от употреба на въглищните електроцентрали.

Той уточни, че единствено с осведомен разговор можем да намерим вярната национална позиция по зеления преход и добави, че би трябвало да се отчетат и дейните европейски диалози по въпроса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР