Премиерът Кирил Петков говори кратко пред репортери за напрежението между

...
Премиерът Кирил Петков говори кратко пред репортери за напрежението между
Коментари Харесай

Кирил Петков: Не бих казал, че в момента дрънчи на война

Премиерът Кирил Петков приказва малко пред кореспонденти за напрежението сред НАТО и Русия поради Украйна. Той направи изказването си преди началото на взаимното съвещание с държавното управление на Северна Македония в резиденция " Бояна ". По-късно през днешния ден Петков привиква и Съвета по сигурността към министерския съвет поради Украйна. 

Запитан за позицията на България по тази обстановка Петков отговори:

" Днес привиквам съвета по сигурност към Министерски съвет. Мисля оттук-нататък това да е главният орган при взимане на сериозните решения, когато става дума за сигурността на България. На днешната среща задачата е първо - да се проучва напълно ситуацията, и второ - да дадем рекомендации към Министерски съвет за утрешното съвещание. До този миг, тъй като проследявам и аз новините - и за корабите в Черно море, и за самолетите, които идват тук - те не са някаква изключителна обстановка. Това е част от решението от 2016 година за засилен " еърполиси " на НАТО и за влизане в Черно море на военни кораби. Няма някаква нова рамка, по която да влизат. Днес привиквам всичките служби и силовите министри и ще обсъдим тъкмо ситуацията. Надявам се след 16.30 ч. да ви дам явен прочит на обстановката и наши последващи стъпки. "  

На въпрос няма ли да се наложи привикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), Петков съобщи: 

" В този миг мисля, че съветът по сигурност е задоволителен. Препоръката, с която ще излезем след този съвет, ще бъде призната от Министерски съвет най-вероятно на следващия ден и по-късно ще отиде в Народното събрание да я обсъдим там. Така че българската общност ще е изцяло осведомена с нашата тактика. Няма да има изненади, и аз се веселя, че този развой оттук-нататък става на база на институции, а не на база на еднолични решения на някой си човек. "

Според Петков има ескалация на напрежение, само че към този момент няма причина за терзание.

" От това, което виждам, е очевидно, че напрежението се подвига. Всички го виждат. Но не бих споделил, че сега дрънчи на война. Не - моята преценка е, че ескалацията се подвига, за жалост, а ние желаеме деескалация. И ние ще бъдем, както съм споделил нееднократно, градивен сътрудник и съдружник в НАТО и Европейски Съюз, по този начин, че да сме в сходство с нашите съдружници, само че да имаме ясната концепция, че решенията, които се взимат, са основани напълно на българските служби за сигурност, на българските министри и на министерски съвет. "

Премиерът предизвести " някои политици " да не се упражняват по тематиката, тъй като имаме народен интерес:

" Сигурен съм, че ще вземем най-отговорната национална позиция. Така че ще я представим пред Народното събрание и за себе си съм сигурен, че тази позиция ще подхожда напълно на българския интерес. Решенията, които взимаме, са национално виновни и това, които през вчерашния ден видях по медиите, че някои политици се упражняват - не е време да се упражвявате за политика. Имаме народен интерес, имаме НАТО - ние сме съдружници в НАТО. Нещата, които би трябвало да се приказват и които би трябвало да се вземат като решения са на база на същински разбори, а не на някакви пиар акции. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР