Премиерът Кирил Петков гарантира, че с намерението на правителството за

...
Премиерът Кирил Петков гарантира, че с намерението на правителството за
Коментари Харесай

Петков: Българският хляб е осигурен до 2023 г., няма проблем с доставките на петрол |

Премиерът Кирил Петков подсигурява, че с желанието на държавното управление за закупуване на милион и половина тона пшеница българският самун ще е гарантиран най-малко до 2023 г. 

Това стана ясно от отговора на Петков на въпрос от Любен Дилов-син (ГЕРБ) по време на днешния ексклузивен блиц надзор в Народното събрание. Въпросът бе заложен заради риска от съществени затруднения на международния пазар на зърно, където 30% от износа е от Украйна и Русия.

" Решихме, че ще купим задоволително количество за България до 2023 г. 1,5 милиона тона запас жито, тъй че да можем да осигурим продоволствието на страната. Българското държавно управление тази седмица ще набави тези количества, купуваме го на пазарни цени. То ще бъде съхранено в складовете на държавния запас. Трябва да сме сигурни, че българското население е обезпечено откъм зърно. Мога да подсигурявам на българските жители, че без значение какво, българският самун ще бъде обезпечен до 2023 година ", съобщи министър-председателят. 

Засега няма проблем с доставките на нефт

„ Лукойл ” подсигуряват, че имат и проект Б,. Засега нещата наподобяват под надзор, ние сме в ежедневна връзка ”, съобщи Петков в отговор на въпрос на Виктория Василева от „ ИТН ”. Допуска се, че Европейска комисия може да наложи още наказания на Русия, измежду които отвод от съветския газ и нефт, а България е мощно подвластна от тези доставки.

" Лукойл " е съветска компания, само че собствеността ѝ е швейцарска, поради което не попада под удара на глобите и ще продължи да работи в България, изясни Петков.

„ За газа министърът на енергетиката Александър Николов договаря разнообразни количества през Гърция, следим и опцията за ограничение експорта на електричество ”, рапортува той.

Правителството ще изправи филантропична помощ на Украйна

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи и от парламентарната естрада, че е бил в Украйна предходната седмица. Той твърди, че никой там не знае, че България ще дава филантропична помощ на украинците. „ Защо се бавим и по какъв начин ще осигурите идването на стоката до българите в Украйна? ”, попита Костадинов.

Премиерът му отговори, че осем камиона с филантропични помощи са отпътували за Украйна.

" На съвещание на Министерски съвет взехме решение да отпуснем храни и лекарства от държавния запас на стойност от 1,4 милиона лв.. Транспортът е отговорност на отрасловия министър Николай Събев ”, сподели Кирил Петков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР