Премиерът Кирил Пеков приветства председателя на Европейската комисия Урсула фон

...
Премиерът Кирил Пеков приветства председателя на Европейската комисия Урсула фон
Коментари Харесай

ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България

Премиерът Кирил Пеков приветства ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  у нас. Тя дойде през вчерашния ден вечерта. Двамата показват на конференция пред медиите в Министерски съвет оценката на Европейска комисия по отношение на Националния проект за възобновяване и резистентност на България.

" Този проект е работещ, новаторски и в действителност ще обезпечи модернизацията на България " , сподели Петков.

" С неспокойствие очаквам визитата в Софийския университет. Знам, че това е мястото на България, където са върховите достижение на България. Ние говорихме да съвместим върховите достижения в науката с бизнес бранша, за създаването на артикули, които да основат пазарна стойност. Знам за новаторски планове, да вземем за пример сателитната технология. Такива планове са значими, с цел да запазим стопанската система и обществото устойчиви ". Това съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен при представянето на Плана за възобновяване и резистентност, който получи зелена светлина от Европейска комисия.

„ Иновациите в Европа ще бъдат основани тук, за сигурни технологии. Това е скъп актив във все по-бурен свят. Следващо потомство Европейски Съюз – това е огромният План за възобновяване на обща стойност 800 милиарда евро, с цел да преустроим Европейски Съюз за идващите генерации. Първата тематика е за чиста сила. Втората е дигитализацията. А третата са вложенията, с цел да създадем нашите общества по-устройчиви и конкурентоспособни. Затова през днешния ден Европейска комисия дава зелена светлина на България за Плана за възобновяване и резистентност. Почти 60% от Плана поддържа зеления преход, това е извънредно. Имаме потребност от България в прехода към зелена и устойчива стопанска система. Декарбонизацията и законообвързващи ограничавания за емисията знаем, какъв брой са значими. Инвестициите за взаимовръзките с Румъния и Гърция също са извънредно значими, с цел да не бъдем повече подвластни от съветски газ и въглища, да се диверсифицираме от надеждни източници “, уточни тя.
 Кирил Пеков и Урсула фон дер Лайен БГНЕС
„ Втората тематика е цифровият п р еход. 450 млн. Евро ще се концентрират на българските студенти и служащи за верните цифрови умения. По този метод този проект отговоря на условията за зелен преход и диверсификация. Много значима е схемата за усилване на минималния приход и поддръжката на най-уязвимата. Това е доста значима тематика, тъй като виждаме минусите на здравната система – около пандемията видяхме какъв брой е значима работата на хората на първа линия “, уточни още ръководителят на Еврокомисията.

Урсула фон дер Лайен изрази удовлетворението си, че е България е сложила акцента върху предучилищното обучение за 4-годишните деца. Председателят на Европейска комисия благодари на българите за изключителното отношение към украинските бежанци, откакто сме приели над 130 хиляди бягащи от войната, а доста от тях са решили да останат в страната. Фон дер Лайен увери, че Европейски Съюз ще поддържа със средства българската страна по отношение на тази взаимност. И още веднъж акцентира, че България прави извънредно доста за тях.





Председателят на Европейска комисия ще организира срещи с Кирил Петков и членове на Министерския съвет, както и с представителите на политическите партии в ръководещата коалиция.

Програмата включва също посещаване в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, който е един от бенефициентите по ПВУ. По време на визитата си във висшето учебно заведение Урсула фон дер Лайен ще се запознае с планове на новаторски компании.

Планът за възобновяване и резистентност на България беше предаден на 15 октомври 2021 година В рамките на оценката Европейска комисия акцентира нуждата от промени в области като енергетика, господство на закона и превоз, с цел да бъде реализирано сходство с европейските условия. В тази връзка държавното управление актуализира проекта.

Основните промени в региона на енергетиката включват ограничения за ускорение на построяването на нови евтини възобновими източници и съхранението на евтина сила за потребление в пиковите часове, както и за понижаване на излъчванията от произвеждане на електрическа енергия . Актуализираният проект не съдържа планове за създаване на газови централи, тръбопроводи и задължения за затваряне на въглищни централи в идващите години.

В региона на върховенството на закона, държавното управление ускори промените, свързани с антикорупцията, промените в държавните предприятия и прането на пари. В транспортния бранш обновеният проект слага като явен приоритет железопътния превоз посредством нови планове за влаков състав, цифровизация в бранша и рехабилитация на жп линии.
Актуализираният проект за възобновяване и резистентност включва 57 вложения и 47 промени в 12 разнообразни сфери, които би трябвало да бъдат осъществени до 2026 година Мерки в региона на образованието и обществената сфера ще поддържат обновяването и построяването на учебни заведения, закупуването на модерна здравна инсталация, построяването на система за въздушна незабавна помощ, както и усилване на ограниченията за обществено подкрепяне.

Бизнес средата ще бъде подкрепена посредством усилване отчетността на основния прокурор, даване на цифрови административни услуги и възстановяване на прозрачността и конкуренцията при публичните поръчки. Бизнесът ще бъде непосредствено подсилен с грантово финансиране, финансови принадлежности и поддръжка за индустриални паркове. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР