Премиерът Кириакос Мицотакис в Гранада, Испания за неформалната среща на

...
Премиерът Кириакос Мицотакис в Гранада, Испания за неформалната среща на
Коментари Харесай

Премиерът на Гърция ще поиска повече ресурси за справяне с миграцията

Премиерът Кириакос Мицотакис в Гранада, Испания за неофициалната среща на върха на водачите на Европейския съюз, сподели, че ще изиска повече запаси за справяне с миграцията, оповестява електронното издание на в. Kathimerini.

Срещата на върха е планувана за петък. В четвъртък водачите от Европейската политическа общественост, орган, основан след нахлуването на Русия в Украйна предходната година, се срещнаха за трети ден. EPC има 47 членове, т.е. всички европейски страни като се изключи Беларус и Русия, в това число Армения, Азербайджан и Грузия.

Говорейки с кореспонденти преди срещата на върха на EPC, Мицотакис сподели, че се радва, че в Европейския съвет е реализирано авансово съглашение по отношение на директивата за миграцията и убежището.

„ Това е огромно облекчение за страните на първо приемане “, визирайки южните членки на Европейски Съюз, които се занимават най-много с мигрантските потоци. Мицотакис добави, че ще упорства бюджетът на Европейски Съюз за миграцията да бъде разширен; нужни са повече запаси „ за справяне с толкоз значим въпрос, който визира целия Европейски Съюз “.

Премиерът Кириакос Мицотакис добави, че Европейски Съюз харчи спомагателни 2,5 милиарда евро за реагиране при естествени бедствия.

„ Имах опцията да изразя на срещата на Европейския юг в Малта разочарованието си от относително лимитираните запаси, изразходвани за справяне с естествени бедствия от Европейския фонд за взаимност “, сподели Кириакос Мицотакис, добавяйки, че спомагателните пари са нужни, тъй че европейските жителите знаят, че Европейски Съюз „ застава до тях във всеки случай, в случай че дадена страна е наранена от естествени бедствия, свързани с климатичната рецесия “.

Мицотакис се базира и на извънредно мощните наводнения, които засегнаха региона на Тесалия по-рано през септември. Той сподели, че стопанската система на Гърция е задоволително мощна, с цел да поеме шока от сходни събития, само че добави, че е удовлетворен от бързата европейска реакция, която „ даде на страната ни допустимо най-голямата еластичност да усвои европейски средства, с цел да се оправи с това огромно естествено злополучие “.

Миграцията и естествените бедствия ще бъдат в дневния ред на срещата на върха на Европейски Съюз в петък, само че няма да бъдат единствените тематики. Друг главен въпрос е разширението на Европейски Съюз, като Гърция и други членове споделят, че промените и върховенството на закона са от решаващо значение за приемането на нови членове.

Мицотакис също по този начин ще изиска смяна във фискалните правила, с цел да се даде на обособените членове по-голяма независимост да ползват своя лична композиция от политики, с цел да реализиран доближаване с задачите на Европейски Съюз във връзка с дълга и бюджетния недостиг.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР