Премиерът и финансовият министър на Русия са наредили на най-големите

...
Премиерът и финансовият министър на Русия са наредили на най-големите
Коментари Харесай

Русия подпря финансовия сектор в Беларус

Премиерът и финансовият министър на Русия са наредили на най-големите държавни банки в страната да обезпечат ликвидност към банките в Беларус, където политическата рецесия оказва въздействие и на финансовия бранш, написа Reuters, цитирайки свои източници.

Инструкциите от най-високо равнище са още един знак за поддръжката на Москва за противоречивия водач на Беларус Александър Лукашенко, против който жители стачкуват към този момент седмици.

Безпокойството в страната накара жителите на Беларус да стартират да теглят депозитите си от банките и да обръщат своите спестявания в задгранична валута, обезценявайки локалната рубла до рекордно дъно и намалявайки така и така скромните запаси на централната банка.

Източници от банковия бранш споделят пред организацията, че министър председателят и министърът на финансите на Русия са поискали от старши мениджъри в Сбербанк, ВТБ и ВЕБ, всички те с клонове в Беларус, да обезпечат непрестанен поток от съветски рубли. Източниците сочат, че Москва е обезпокоена и от сюжет, сходен на този в Украйна през 2017 година, когато съветските банки трябваше да създадат значими отписвания на активи. Това се случи, откакто Киев наложи наказания на няколко съветски държавни банки след противозаконната анексация на Крим през 2014 година

В Беларус има опасения за Белгазпромбанк, поделение на съветската Газпромбанк, която бе сложена под администрация от централната банка. Директорът ѝ Виктор Бабарико бе хвърлен в ареста, откакто се опита да се изправи против Лукашенко на изборите.

Подкрепата на Москва е от основно значение. Руските заеми към този момент дават отговор за 47% от външното финансиране на Беларус, съгласно Fitch. А банките в страната дължат сред $2 милиарда и $2,5 милиарда на съветски банки.
 Беларус: последната руска стопанска система
Беларус: последната руска стопанска система

Икономиката на страната е тежко подвластна от Русия и енергийните дотации, които получава. Всяка нова власт ще се изправи пред големи предизвикателства
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР