Премиерът хвърля едни пари в общественото пространство, а след това

...
Премиерът хвърля едни пари в общественото пространство, а след това
Коментари Харесай

Борисов да поеме отговорност за бездействието, настоя майка на дете с увреждания

" Премиерът хвърля едни пари в публичното пространство, а по-късно настройва всички против майките. Нека излезе и да застане почтено като мъж против нас, и да забележим кое му пречи да направи нещата както би трябвало. " Това съобщи пред bTV Мая Стоицева - майка на дете с увреждания и един от участниците в митингите " Системата ни убива ".

 Майките на деца с увреждания отхвърлят среща в общественото ведомство
Майките на деца с увреждания отхвърлят среща в общественото ведомство

БПЦ реши да има Ден на молитва за децата с увреждания и техните фамилии

Искаме министър председателят Бойко Борисов да поеме отговорност за това, че не свърши нищо през тези месеци , настоя тя.

Стоицева е безапелационна - митингите на майките на деца с увреждания не престават. Следващото неодобрение е планувано за сряда, 10 октомври, от 17.30 часа пред постройката на Министерски съвет.

 Пресилва се, че законът за хора с увреждания е сакат съгласно Бисер Петков
Пресилва се, че законът за хора с увреждания е сакат съгласно Бисер Петков

Основните неща в законопроекта били непокътнати

Припомняме, при започване на седмицата стана ясно, че препоръчаният план на Закона за хората с увреждания не се приема от протестиращите майки. По думите им законът е сакат.

В четвъртък, 4 октомври, майките бяха на среща с депутати и министри в Народното събрание . На срещата не се появи министърът на финансите Владислав Горанов. Тогава майките и омбудсманът Мая Манолова напуснаха срещата разочаровани.

Изводите от срещата за протестиращите майки:

" На днешната среща не чухме нищо съответно "

" Лъжи до безспир "

" Свърши ни търпението "

 Майките питат - Колко пъти ни излъгахте, господин министър
Майките питат - Колко пъти ни излъгахте, господин министър

Без съглашение с майките Петков желал да разискват готовия законопроект

Стоицева разяснява срещата. По думите ѝ майките са напуснали, тъй като им е омръзнало от бездействието. Майките желали всички министри да седнат на една маса с тях и да се стигне до работлив разговор.
" Министърът на финансите не беше там и това е знак, че промяната в никакъв случай няма да се случи ", уточни Стоицева и добави, че единствено със обществения министър Бисер Петков промяна не може да има.

Темата разяснява и публичният бранител Мая Манолова.

" Самият обществен министър и неговият екип не са задоволително настойчиви и смели. Тук би трябвало сърце и решителност. Какво пречеше в действителност в границите на това финансиране плановете да бъдат подготвени, те да не се усещат излъгани и унизени ", попита тя.

По думите ѝ през вчерашния ден, 5 октомври, са съумели да върнат основните текстове като поддръжката за трудова и предпазена претовареност, за персоналната подвижност, за наличната среда, както и финансовата месечна поддръжка.

 Майки на деца с увреждания: Обновена
Майки на деца с увреждания: " И преди, и след 18 година сме значими колкото автомагистралите "

Липсата на Закон за персоналната помощ и безхаберието на страната изкара майките на митинг

" Това, за което не съумях да се преборя е явен политически ангажимент, че ще бъде признат закона за персоналната помощ ", уточни Манолова.

Стоицева пък добави, че законът за персоналната помощ е главно искане на протестиращите майки, че дава опция за самостоятелна оценка на увреждането на всеки човек. " Индивидуална оценка, не ТЕЛК. ТЕЛК-ът би трябвало да изчезне, той е нездравословен ", сподели още тя.

 Явлението
Явлението " Системата ни убива "

Майките на деца с увреждания ни изнасят урок и вместо да стоим и да гледаме, е най-добре да ги подкрепим. Нищо чудно да се научим по какъв начин да отстояваме правата, които сякаш ни подсигурява Конституцията

Омбудсманът Мая Манолова разяснява, че ще направи всичко допустимо и двата закона да бъдат импортирани в пленарна зала и да бъдат гласувани по най-бързия метод, тъй че те да стартират на работят от 1 януари.

" Ако към тази идея не могат да се обединят депутати от другите цветове, не знам кое може ", отсече още омбудсманът.

 Политическа свада сред депутати от Българска социалистическа партия и ГЕРБ пред протестиращите майки
Политическа свада сред депутати от Българска социалистическа партия и ГЕРБ пред протестиращите майки

Утре ще се организира среща с отрасловите министри и майките
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР