Премиерът Гълъб Донев ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя,

...
Премиерът Гълъб Донев ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя,
Коментари Харесай

Да сме готови. Глъб Донев ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя

Премиерът Гълъб Донев ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който идната седмица, евентуално в четвъртък, " ще вземе съответните решения и ограничения " по отношение на ескалацията на напрежението във военния спор сред Русия и Украйна. Това сподели Донев в предаването „ Неделя 150 “ по БНР по-рано денем.

Новината идва на фона на оповестената преди дни частична в Русия и провеждането на интернационално непризнати в някои области на Украйна за присъединение към Русия.

" Риск за националната сигурност на България има, само че няма директна военна опасност до този миг за България ", сподели Донев.

По думите му оповестената частична готовност от президента на Руската федерация Владимир Путин води до ескалация на напрежението, до това страните в Европа, които са покрай спора сред Русия и Украйна, да нямат сигурност за това до каква степен военните дейности ще продължат и с каква активност.

„ Да сме подготвени за реакция, а не някакви други дейности, които са свързани с подготовката на армията “, добави той. " Ние не поддържаме военните дейности от страна на Русия в Украйна ".

Донев уточни още, че страната няма да поддържа и резултатите от референдумите в самопровъзгласилите се републики Донецка и Луганска, и в областите Запорожие и Херсон. Според премиера би трябвало да има обединен отговор от Европейски Съюз при бежанска вълна от съветски жители.

Във връзка с търговете за доставки на полутечен газ Гълъб Донев уточни, че интерес към тях има от много компании, които са производители, снабдители, а не медиатори. Той добави, че няма информация за присъединяване на „ Газпром “.

Първият търг е за доставката на газ за ноември и декември месец. За ноември търгът ще завърши при започване на октомври, а за декември в средата на месеца. Пуснат е още едногодишен търг за доставка на полутечен газ за 2023 година и дълготраен търг, десетгодишен, за доставка на газ на терминала край Александруполис, който ще завърши март месец.

Предвижда се през октомври, когато е търгът в Гърция за терминал „ Ревитуса “, България да взе участие, с цел да си обезпечи слотовете, времето и потенциалите, нужни за регазификация и предпазване на газа, който след това да бъде включен в българската газопреносна мрежа.

Премиерът добави, че ще бъде разгласен контракт от „ Булгаргаз “ и за газов хъб „ Балкан “. Донев удостовери, че от 1 октомври интерконекторът с Гърция ще влезе в комерсиална употреба.

По мотив инфлацията в България, министър председателят сподели, че тя е 17,7%, до момента в който в Европейски Съюз стойностите са сред 7 и 8%. По думите му главният извършител на инфлацията са енергоносителите. Донев добави, че страната има национални проблеми, които въздействат на инфлацията, разнообразни от факторите, които са общи за Европейския съюз.

Изказванията на Донев за обстановката в Украйна идват малко откакто по-рано денем служебният външен министър Николай Милков пред Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк референдумите в Украйна.

Преди дни след президентът Румен Радев сподели, че България няма да признае резултатите от референдумите и осъжда потреблението на нуклеарна изразителност в днешно време, както и решението на Москва за частична готовност, тъй като то ще увеличи интензитета на бойните дейности.

Президентът Радев, както и служебното държавно управление, назначено от него, са упреквани, че заемат проруски позиции и пробват да върнат енергийната взаимозависимост на България от " Газпром ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР