Премиерът днес трябваше да отговори на въпрос на лидера на

...
Премиерът днес трябваше да отговори на въпрос на лидера на
Коментари Харесай

Заради липса на кворум депутатите излязоха във ваканция ден по-рано

Премиерът през днешния ден трябваше да отговори на въпрос на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за Шенген по време на парламентарния надзор, само че съвещанието на Народното събрание се провали поради липса на кворум. Така депутатите излязоха във почивка ден по-рано. Реакциите на ръководещите и опозицията събра Надежда Василева.


Малко след 9 сутринта. 106 депутати на работните им места. Далеч под нужните 12, с цел да има кворум.

При втория опит в залата имаше единствено 112 депутати. Така днешното пленарно съвещание се провали.

Отсъстващи имаше от всички парламентарни групи, най-празни бяха редиците на Движение за права и свободи.
Емил Христов - зам.-председател на Народното събрание: Нямаме кворум сътрудници, не мога да открия съвещанието.
От ляво нападнаха ГЕРБ, че съзнателно са провалили кворума. Управляващите отхвърлиха обвиняванията.
Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия: Били сме очевидци на всякакво извъртане от страна на премиера Борисов, с цел да не ми дава отговор на въпроси, само че през днешния ден той удари дъното. Нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума, с цел да не пристигна да изясни за какво корупцията на неговото държавно управление провали бъдещето на България в Шенген.
Имаше ли тенденциозен неуспех на кворума, с цел да не дава отговор министър председателят на въпроси?

Даниела Дариткова - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Категорично не. Петък е, ден на опозицията. В този смисъл опозицията в действителност трябваше да провежда своето наличие в зала, тъй че да може да чуе отговорите на премиера Борисов и на всички други участници в парламентарния надзор.
От ляво са недоволни, че няколко техни въпроса са връщани без отговор от премиера.
Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия: Изводът ми е, че страхът му да пристигна да ми дава отговор е по-голям от парламентаризма. Даниела Дариткова - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Премиерът Борисов преди към 2 седмици беше тук и отговаряше на въпрос на опозицията. Председателят на Българска социалистическа партия за България избяга в същия ден от парламентарен надзор и не пристигна да зададе своя въпрос на премиера Борисов.
Патриотите признаха, че и измежду тях е имало отсъстващи, само че нямало сделка за неуспех на кворума.
Юлиан Ангелов, Обединени патриоти: И Българска социалистическа партия бяха на половина в Народното събрание, тъй че... Трудно ми е да допускам, че може да има някаква сделка сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ, може да е резултат от това, че акцията е напреднала и отсъстват много от сътрудниците, само че за нас това не е обикновено и по тази причина ние сме се записали.Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на " Обединени патриоти ": Да, имаше отсъстващи поради акцията. Боряна Георгиева, " Воля ": Позицията на " Воля " е, че е срамно да сме очевидци на сходни обстановки и ние сме определени като народни представители да представляваме хората в тази постройка, а не да сме отвън нея.
И по този начин от през днешния ден депутатите излязоха в предизборна почивка. Следващото съвещание на Народното събрание ще бъде на 30 октомври - сред двата тура на изборите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР