Премиерът бойкотира машинното гласуване Най-нормалното, което премиерът на една демократична

...
Премиерът бойкотира машинното гласуване Най-нормалното, което премиерът на една демократична
Коментари Харесай

Румен Гечев: Единствената опция на Борисов е оставка и нови избори


Премиерът бойкотира машинното гласоподаване

" Най-нормалното, което министър председателят на една демократична страна трябваше да направи, е да излезе и да каже пред народа си какво счита да прави. Тези недомлъвки и загадъчни събирания на хора в София будят неразбиране. Единственото пояснение е, че министър председателят и цялото държавно управление, пък и явно изкуствено и несигурно съединената коалиция, се намират в цялостен потрес. Това е проблем за България, защото ние се оказваме страната в най-голяма невъзможност в тези тежки месеци. Ние сме страната, която няма никаква стратегия и визия какво ще прави до края на годината, и чакаме във всяка една минута държавното управление да си подаде оставката. " Това съобщи депутатът от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Румен Гечев пред БНР.
Депутатът разяснява, че единствената алтернатива на Борисов е оставка и нови избори, защото след толкоз месеци е прекомерно късно този парламент да образува ново държавно управление. „ Искането на българското общество е напълно ясно - нови избори, нова настройка в Народното събрание и ново ръководство. В една естествена демократична страна, каквато сега не сме, е обикновено ръководителят на Народното събрание да разгласи, че има искане за изключително съвещание, само че вместо това има безмълвие. Г-жа Цвета Караянчева мълчи, а тя е длъжна да извърши конституционните си отговорности. Ние сега изобщо не сме парламентарна република ",смята още проф. Гечев. По мнението му госпожа Караянчева чака " висшестоящото решение " на премиера и не смее да свика Народното събрание.
„ Сегашните ръководещи са в политически капан. Ако те не обезпечат кворум, значи те бойкотират парламентаризма и нарушават Конституцията. Нашето проекторешение е доста ясно и то изисква съблюдаване на демократичните правила. Ние желаеме да се съблюдава законът за бюджета, включително за 2020 година. Искаме изключително съвещание, с цел да създадем опит да върнем страната в границите на законите и Конституцията на страната. Към момента е несполучливо, само че да се надяваме, че повода е чаканата неизбежна оставка на премиера, с цел да може госпожа Караянчева да се освободи от страха и да свика съвещанието ", изясни депутатът от левицата.
„ Очевидно министър председателят бойкотира машинното гласоподаване, защото там няма да могат да се преправят протоколите и да се сменят чувалите с бюлетини. Има машини в Европейския съюз и по-конкретно над 30 000 свободни в Белгия. Така че има вид машините да бъдат обезпечени. Второ, това държавно управление пропусна опцията България сама да си създаде машините. Имаше създадена машина от Българска академия на науките, която беше демонстрирана, и която можеше да бъде сертифицирана в точния момент и употребена. Машини има в Европейския съюз, те могат да бъдат обезпечени и това не може да бъде опрощение ", акцентира професор Румен Гечев.
Социалистът изясни, че в Българска социалистическа партия няма вътрешни несъгласия, а идните вътрешнопарламентарните избори ще се проведат по европейски стандарти.
„ Резултатът на Българска социалистическа партия при едни предварителни избори би бил по-добър, в сравнение с настоящия. Ще излезем с нови хрумвания и ще можем да убедим гласоподавателите, че нашата опция е по-добра от тази на останалите. По-добре да има държавно управление от няколко партии, в сравнение с да има един човек-правителство, като в тази ситуация един министър председател, който върти на пръста си всевъзможни обединения. Българска социалистическа партия ще търси нови сътрудници, по тази причина за нас мнението на българския народ е доста значимо ", заключи депутатът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР