Премиерът Бойко Борсов и президентът на Сърбия Александър Вучич инспектираха

...
Премиерът Бойко Борсов и президентът на Сърбия Александър Вучич инспектираха
Коментари Харесай

В Балкански поток ще идва газ от много страни, увери Борисов

Премиерът Бойко Борсов и президентът на Сърбия Александър Вучич инспектираха с хеликоптер строителството на „ Балкански поток “. Проектът е предпочитан за българското държавно управление. С неговата реализацията се цели повишение сигурността на доставки на природен газ от разнообразни източници, усилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна ще окаже положителен резултат върху потребителите на природен газ.

"Като основен план за пазарната интеграция, Балкански поток ще способства за гарантиране на доставките на природен газ за страната и за района, като в същото време ще способства за основаването действителни условия за диверсификация на източниците и маршрутите и опция за транспорт на спомагателни количества природен газ за и през България. Всичко е по разпоредбите на Европейския съюз “, акцентира министър председателят Борисов по време на инспекцията.

"България е районен стратегически газоразпределителен център на Балканите. Тук ще идва газ от доста страни, а това е гаранция за диверсификация. Към момента разнесените тръби по трасето на "Балкански поток " са 281,22 км, от които са заварени 153,06 км. Ще бъдат построени и две компресорни станции – Конституционен съд „ Расово “и Конституционен съд „ Нова Провадия “. Предвидените компресорни елементи на двете станции ще бъдат най-ново потомство, произвеждане на американска компания ", сподели още министър председателят.

„ Булгартрансгаз “ ЕАД построява газопровод с обща дължина 474 км. Общо са доставени във краткотрайните строителни бази 26 489 броя тръби или 324,26 км. На пристанище „ Бургас “ има доставени още 10 935 броя тръби или 133,52 км, които всекидневно се транспортират към краткотрайните бази. Общият измит хумус от сервитута на газопровода е 403,19 км. Разнесените тръби по трасето са 281,22 км, от които са заварени 153,06 км. Изкопаната траншея за полагане на газопровода е 100,44 км. Положеният газопровод в траншеята е 91,43 км. Териториите с археологически обекти по трасето се изследват и освобождават за строителството, с оглед запазване на културното завещание на страната ни при построяването на „ Балканки поток “.

За цялостната реализация на плана за уголемение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат построени и две компресорни станции – Конституционен съд „ Расово “и Конституционен съд „ Нова Провадия “. Предвидените компресорни елементи на двете станции ще бъдат най-ново потомство, произвеждане на американска компания, която е водач в бранша. Към сегашния миг се извършват строително – монтажни работи на бъдещата площадка на Компресорна станция Расово. На площадката с изключение на три газотурбокопресорни елементи ще бъдат ситуирани и административна постройка, индустриални и обслужващи здания.

Разгледано бе и подземното газово вместилище „ Чирен “, което се употребява за компенсиране на сезонната нееднаквост на потреблението на природен газ у нас и е един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки, като интензивният му потенциал е 550 млн. м3. С развиването на газовата мрежа на територията на страната и в района ще се насърчи търговията с природен газ, ще се увеличи пазарната конкуренция и ще способства за действието на ликвиден газов пазар.

С цел развиването на „ Чирен “ като комерсиално вместилище се работи по неговото уголемение. Планираното уголемение се състои от поетапно увеличение на размера на хранилището – по-големи размери складиран газ, увеличено налягане на горивото в резервоара, по-голям дебит на ежедневно нагнетяване и рандеман. Проектът планува увеличение на размера работен газ до 1 млрд.м3 и увеличение на дебита на рандеман и нагнетяване до 8 - 10 млн. м3/ден. За задачата ще се сондират 10 нови експлоатационни сондажа, както и 3 наблюдателни. През 2019 година започва осъществяването на 3D сеизмични изследвания върху площта на Чиренската конструкция.

Проучванията се съфинансират от Механизма за свързване на Европа – безвъзмездните средства са до 3 900 000 евро (50% от цената на проучването).

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР