Премиерът Бойко Борисов заяви пред медиите, че България ще положи

...
Премиерът Бойко Борисов заяви пред медиите, че България ще положи
Коментари Харесай

Ето какво си казаха Бойко Борисов и премиерът на Япония

Премиерът Бойко Борисов съобщи пред медиите, че България ще постави цялата си воля и старание за ускорение на процеса в Европейски Съюз по време на българското председателство за привършване на договарянията сред Европейски Съюз и Япония, тъй като, по думите на Борисов, това е извънредно значимо за бизнеса и на България. Премиерът сподели това на конференция в Министерски съвет след среща с премиера на Япония Шиндзо Абе, който е на публично посещаване в България.

Шиндзо Абе от своя страна съобщи, че е добре да се засилят икономическите връзки сред двете страни и заяви, че с утвърждението на българския министър председател и след среща с деловите среди на Япония, които са в състава на формалната делегация, е било решено да бъде стартиран японски бизнес конгрес и изрази предпочитание това да се трансформира във опция за по-нататъшно навлизането на японски компании в България. Ще бъде основан и взаимен изпълнителен комитет за съдействие в културата, науката и технологиите.

Борисов осведоми, че на срещата сред деловите среди са били разисквани опциите за съдействие в електрониката, автомобилостроенето, туризма, културата, селското стопанство.

Премиерът благодари за безвъзмездната помощ, предоставяна на от Япония на България от 90-те години, изпрати поздрави на императора на Япония и увери премиера в изключителните благосклонности сред българския и японския народ.

Шиндзо Абе изрази вяра, това първо посещаване на японски министър председател, да стане нова опция за развиване на връзките сред двете страни и да докара до задълбочаване на връзките сред тях в политиката, стопанската система, културата, спорта.

Шиндзо Абе съобщи, че Япония поддържа мощно сплотена Европа и приветства напъните на поелата председателството на Европейски Съюз България за европейска интеграция на Западните Балкани. Той уточни, че Япония се концентрира върху стабилността на Западните Балкани и добави, че с актуалното посещаване се основава самодейност за съдействие в Западните Балкани и изрази вяра, че с помощта на съдействие с България ще продължат контактите с целия район.

По тематиката за Западните Балкани, министър председателят Борисов означи, че тя в този момент е приоритет на Европейски Съюз по време на българското председателство. " 16 плюс 1 " се измести в България тази година, тъй че с изключение на председателство на Съвета на Европейски Съюз, имаме и председателство на " 16 плюс 1 " дружно с китайския министър председател, посочи Борисов.

Той уточни още, че саудитският престолонаследник също има интерес и ще бъде проведена в България среща за Западните Балкани. А през днешния ден с японския министър председател, с мощните корпорации, чиито водачи през днешния ден са в София, с българската експертиза по тематиката аз съм уверен, че с премиера на Япония ще предложим и грантови, и други схеми, които да подкрепят построяването на огромни инфраструктурни планове и вложения освен в България, само че и на Балканите, сподели още Борисов.

Шиндзо Абе съобщи, че на срещата с българския министър председател е било изразено единодушие за значимостта на тясното съдействие във връзка с севернокорейския въпрос, бързото разрешаване на казуса с отвлечените японски жители. Категорично осъждаме държанието на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети и нуклеарна стратегия. Категорични сме, че всички проблеми би трябвало да се вземат решение спокойно на масата на договарянията, съобщи министър председателят Борисов.

Източник Българска телеграфна агенция

тагове бойко борисов министър председател япония шиндзо абе
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР