Премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти в Брюксел, че не

...
Премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти в Брюксел, че не
Коментари Харесай

Политическите реакции след забраната за съдия Андон Миталов да влиза в САЩ

Премиерът Бойко Борисов съобщи пред публицисти в Брюксел, че не е сюрпризиран от решението на Държавния департамент да забрани влизането на арбитър Андон Миталов в Съединени американски щати. Според президента Румен Радев, решението демонстрира, че ефикасна битка с корупцията може да има единствено с самостоятелни съд и прокуратура.

Премиерът съобщи, че решението на Съединени американски щати за Андон Миталов не е обсъждано по време на срещите му в Брюксел. Борисов сподели също, че не е изумен от глобата, наложена на съдията.
Бойко Борисов, министър-председател: Когато са видели човек с повдигнати обвинявания да е в Москва и да получава медал, несъмнено са си задали въпроси и от там е тръгнала цялата работа, нито желая да знам, нито да разясня. Едното е работа на Щатите, имат го в техния закон, другото е решение на български арбитър, той е самостоятелен, по този начин е решил. Департаментът е решил, взел е решение, не дава визи, когато аз бях основен секретар, основният прокурор и министърът на вътрешните работи нямаха визи за Щатите.
Президентът чака Държавния департамент да даде задоволително информация за решението по случая Миталов.
Румен Радев, президент: Това още един път демонстрира, че ние можем да се преборим за господство на закона и ефикасна битка с корупцията единствено с ефикасен и самостоятелен съд и прокуратура.
Вицепремиерът Екатерина Захариева уточни, че битката с корупцията е главен приоритет на кабинета и че не могат да се вършат констатации, че тя потегля от правосъдната власт.
Екатерина Захариева, министър на външните работи: След като са оповестили това име - значи, че американските управляващи са имали задоволително данни за осъществяване на тези дейности. Разбира се, в този момент на ход са и българските управляващи. Нашата оценка като външно министерство е, че това никога не е против ползите на България - в противен случай.
Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък съобщи, че би трябвало да се знаят в елементи аргументите за налагане на глобата.
Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на защитата: Това е процедура, която Съединени американски щати употребяват, това е първият български жител, в една Румъния са доста повече. Какъвто и коментар да направи човек, може да сбърка, в случай че не знае претекстовете. Валери Симеонов, зам.-председател на Народно събрание от ПГ на " Обединени патриоти ": Според мен има учредения за едно такова ограничаване и има съображение Висш съдебен съвет, и за какво не и прокуратурата да се занимае с този човек. Въобще не виждам в това удар против страната.Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия: Жалко, че идва извън под напън битката с корупцията. Жалко за нашата правосъдна система, че би трябвало извън да ни се вземат решение тези въпроси, да ни се показват проблеми и другото е, че имаше очакване за нещо друго.
Според политиците, по случая би трябвало да се произнесат българските институции.
 Висш съдебен съвет желае спомагателна информация от Съединени американски щати за арбитър Миталов Висш съдебен съвет желае спомагателна информация от Съединени американски щати за арбитър Миталов
На изключително съвещание Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет реши да изиска спомагателна информация от Съединени американски щати по случая със арбитър Андон Миталов. То...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР