Премиерът Бойко Борисов заяви, че категорично България няма да приеме

...
Премиерът Бойко Борисов заяви, че категорично България няма да приеме
Коментари Харесай

България няма да приема обратно мигранти, преминали през страната досега

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че изрично България няма да одобри назад мигрантите, минали през страната до момента, с цел да стигнат до Западна Европа. Той направи това разяснение в отговор на въпрос на български публицисти в Брюксел, където взе участие в свиканата от Европейската комисия среща за миграцията.
 
Канцлерът Ангела Меркел може да изиска двустранни съглашения (за назад приемане на мигранти - бел. ред.), когато външните граници на Европейски Съюз са надеждно, напълно затворени, уточни той. Борисов заяви, че държавните и държавните ръководители на 16-те страни, взели участие в днешната среща, са поискали от ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер да се реши какви бюджетни средства може да бъдат пренасочени за защитата на външните граници.
 

По думите на премиера, едвам когато границите бъдат напълно охраняеми и има система за разполагане по тях на граничари от Европейски Съюз, от този момент нататък страните в Общността могат да носят солидарна отговорност за миграцията. За това приказва Ангела Меркел, а не в този момент да ни върнат 60 000 - естествено, че няма да се съгласим, уточни Борисов.
 
 пресцентър, Министерски съвет

Първо, преди да ми ги върнат, би трябвало да се съгласят да създадем затвори и да ги държим в пандизите, добави той във връзка към този момент пристигналите в Европейски Съюз мигранти. Премиерът добави, че до момента мигранти, пристигнали в България, са били залавяни по 30-40 пъти на външните граници, тъй като не желаят да останат у нас.-->
 

Да бъдем почтени - Гърция, Италия и България, пропускахме мигрантите и те отидоха в Германия. Не си спазихме уговорките като външни граници, другояче нямаше да минат, разясни Борисов. По неговите думи по този начин страните от Западна Европа са били наводнени с мигранти, по тази причина в този момент слагат въпроса да върнат част от тях.
 
Премиерът означи, че когато по малките екрани са били показвани детски трупове, Меркел е отправила покана мигрантите да се насочат към Германия. България имаше 30-40 000 мигранти. Ако Меркел не беше споделила " елате ", те щяха да са още в България. Над 60 000 са минали през България и са отишли в Германия. Сто индивида са минали за последната година и половина публично и са отишли в Германия, посочи Борисов.
 


С цялото почитание към нашата съпротива - не е правилно по този начин да се приказва. Когато говорехме за релокацията 2014, 2015, 2016 година, над 40 000 са минали по времето на (премиера Пламен) Орешарски, след това и по наше време като ръководещи - тогава нямаше ограда, нямахме закон армията да взе участие. Цяла Европа, включително и България, бяхме неподготвени за тази вълна, посочи министър председателят.
 
 пресцентър, Министерски съвет

Той добави, че тогава пограничните страни в Европейски Съюз са желали разселването на мигрантите. По неговите думи, в случай че страните от вътрешността на Европейски Съюз се заградят и дойдат няколко милиона мигранти, те ще останат в България, Италия и Гърция.
 
Има огромна сензитивност в Европа по тематиката, по тази причина се вършат тези срещи. Всички обявиха, че България е свършила доста работа по време на председателството за напредването на тематиката с миграцията и сме съумели да намерим нужните взаимни отстъпки, върху които да се надгражда. Получих поздравления, че по този начин тематиката може да бъде решена за относително малко време, сподели Борисов.
 


Ако всяка страна по външните граници успее да направи същото, казусът с миграцията там ще бъде решен. За това са нужни няколко неща. Първо - да продължи финансирането и страните от първа линия да могат напълно да подсигуряват, че повече няма да позволен такава вълна да мине през тях. Второ - изнесените центрове, отвън Европа. Да се възползваме от страните, които имат положителни исторически връзки - Холандия, Белгия, Франция и Испания - с страни от Африка. Да се създадат гъвкави съглашения за тези центрове за сигурност отвън Европейски Съюз. Не да връщат от Германия в България или Гърция, а надлежно в Тунис, Либия - там, откъдето е пристигнал. Тогава и вторичното преразпределение сред страните от Европейски Съюз ще бъде решено. Така или другояче подкрепяме страните в Африка с големи пари, да се види тъкмо къде и по какъв начин да се дават, с цел да спре тази миграция, предложи министър-председателят.
 
 пресцентър, Министерски съвет

По неговите думи в изнесените миграционни центрове, с изключение на здравна и просветителна помощ, би трябвало да се обезпечава и юридическа поддръжка, с цел да знаят хората, които желаят да тръгнат към Европа, че няма да бъдат посрещнати по този начин, както си показват и по този начин да се приключи всеобщото им потегляне.
 


Премиерът заяви, че доста страни в Европейски Съюз поддържат България за съглашението с Турция. Той означи, че в този момент е належащо Европейският съвет да утвърди нужните средства, както и да бъдат подписани сходни двустранни съглашения и с други страни.
 
България сподели по какъв начин да бъде решен въпросът, всички споделят: " Браво, свършихте работа ". Нека в този момент всички страни да го създадат и въпросът е решен. Проблемът е, че водата под брюкселските мостове тече по-бавно, разяснява Борисов. В отговор на въпрос той посочи, че на днешната среща не е била обсъждана опцията за отделяне на миграционен център в Албания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР