Премиерът Бойко Борисов заяви, че България поема председателството в труден

...
Премиерът Бойко Борисов заяви, че България поема председателството в труден
Коментари Харесай

Борисов: Брекзит е предизвикателство, но и възможност за балканския регион

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че България поема председателството в сложен миг, когато се водят договарянията за Брекзит, само че акцентира, че това е късмет за един от целите ни - Западните Балкани. Борисов сподели това на взаимна конференция с ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

Брекзит е предизвикателство, само че и опция за балканския район, стана ясно от думите на Борисов:

По време на нашето председателство ще бъдат и най-тежките договаряния за Брекзит и това е един необичаен късмет Балканският полуостров да може да замести излизащата Англия от Европейския съюз. Прекрасен район, прелестна природа, естествени запаси, работливи нации, извънредно историческо и културно завещание, което би било забавно за цяла Европа. Прекрасен район - от Черно до Адриатическо море.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер удостовери още веднъж вероятността на Западните Балкани, само че предизвести:

Моето разбиране е, че би трябвало да държим открита европейската вероятност за Западните Балкани. Вече няколко пъти споделих, че не е допустимо да приемем нови членки до 2019 година, само че желая европейската вероятност да бъде непокътната не като покана, а като континентална нужда във въпросните страни.

По мотив съглашението с Турция за бежанците, министър председателят Борисов съобщи, че ще упорства то да се съблюдава, което Юнкер удостовери. По мотив общата отбранителна политика на Европа премиерът  настоя да бъде разпозната действителната опасност за България, откакто разноските за защита се покачват.
Министърът за европредседателството Лиляна Павлова от своя страна сподели, че в този момент към този момент стартира и действителната работа за него.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР