Премиерът Бойко Борисов започна изявлението си от Измир със съболезнования

...
Премиерът Бойко Борисов започна изявлението си от Измир със съболезнования
Коментари Харесай

Борисов изказа съболезнования на близките на загиналите пилоти

Премиерът Бойко Борисов стартира изказването си от Измир със съболезнования към околните на починалите военни водачи. Той съобщи, че е обезпокоен от случаите във Военновъздушни сили.

Десетилетия наред доста български политици са говорили за азерски газ, само че не са казвали по какъв начин ще го докарат. С плана ТАНАП ние споделяме по какъв начин този газ ще доближава до България, разгласи Борисов и изясни, че в бъдеще 16 милиарда куб м азерски газ ще влизат в Европа. Премиерът сподели, че на следващия ден енергийният министър Теменжка Петкова ще е на среща с европейските си сътрудници в Белград, където ще разискват газовите връзки.



„ Партньрството ни доста значимо, политическият разговор способства за развиването на двустранните ни връзки ”, съобщи Йълдъръм. Той поздрави Борисов за триумфа на българското европредседателството. Благодари му за срещата ЕС-Турция във Варна.

Йълдъръм разгласи, че е доста благополучен да посрещне Борисов в своя изборен регион – Измир.

Трансрегионалните кордори са доста значими. Вече е реалност високоскоростната жп линия. Ще има и връзка с България и Европа, чрез Турция, съобщи турският министър председател.Той разгласи, че в региона на енергетиката България е стратегически сътрудник на Турция. Йълдъръм разясни, че посредством ТАНАП 10 милиарда куб. м. азерски газ годишно ще получава Европа.

Борисов пожела триумф на изборите на Йълдъръм разгласи и че страната ни ще има почетен консул в Измир.



Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни. Това стана ясно по време на диалог на българския министър-председател Бойко Борисов с турския му сътрудник Бинали Йълдъръм. Срещата се организира в Измир в отговор на поканата на министър-председателя на Турция, Борисов да бъде посетител на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП, оповестиха от Министерски съвет.

След разширението на газопровода за Турция в сектора сред компресорна станция „ Лозенец ” и очистно оборудване «Недялско» ще бъдат увеличени опциите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 милиарда куб. м до 15,7 милиарда куб метра годишно. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока- от Турция към България.

Отношенията сред България и Турция са специфични и ние сме образец за положителни съседи, които си оказват помощ и се почитат, сподели турския министър-председател. Борисов и Йълдъръм подчертаха и връзките на приемливост и почитание сред българи и мюсюлмани сред двете страни. Заради това, аз на всички срещи по Западните Балкани дублирам думата “мир ”, акцентира Бойко Борисов. Като образец за тези връзки двамата показаха реставрацията на църквата «Св. Стефан» в Истанбул. Двамата министър председатели означиха със удовлетворение растежа в икономическите връзки сред България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма. «Дори и от разнообразни религии, би трябвало да живеем в мир поради народите си.

Турският министър председател Бинали Йълдъръм сервира съболезнования за злополуката с българските военни водачи край Пловдив.
В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на стопанската система Емил Караниколов, който ще остане на откриването трансанадолския газопровод ТАНАП.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР