Премиерът Бойко Борисов заминава на двудневното работно посещение в Израел.

...
Премиерът Бойко Борисов заминава на двудневното работно посещение в Израел.
Коментари Харесай

Бойко Борисов заминава на посещение в Израел

Премиерът Бойко Борисов отпътува на двудневното работно посещаване в Израел. Той ще взе участие в годишната конференция на Международния институт по контратероризъм. Това е второто му посещаване в страната за тази година.

От 12 до 14 юни министър председателят още веднъж посети страната и се срещна с сътрудника си Бенямин Нетаняху и с президента Реувен Ривлин. Бойко Борисов организира среща и с българската общественост в Тел Авив. Той се поклони на Божи гроб и беше признат от патриарха на Йерусалим Теофилос Трети.

Утре Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. След последната им среща на 13 юни израелският министър председател съобщи, че страната му в никакъв случай няма да не помни по какъв начин българите са легнали върху жп релсите, с цел да спасят евреите си.

Борисов посочи значимостта на Израел за сигурността и стабилността в Близкия Изток.

На тържествена гала в парк „ Чарлз Клор “ в Тел Авив ще бъде открит паметник- знак на повдига на българите за спасяването на евреите през Втората международна война. Идеята за слагане на монумент се зароди през 2013 година, във връзка отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. Тогава държавното управление отпусна 150 хиляди лв., с цел да се означи годишнината и да се създадат два идентични паметника- за София и за Тел Авив. 5 години след отливането на монумента стана ясно, че той се е развалил поради погрешно предпазване. На 14 март кабинетът отпусна 36 хиляди лв. за смяна на дизайна му и нова отливка на паметника.

В края на май Бойко Борисов откри паметна плоча на Димитър Пешев в Киев. Площадът, на който беше сложена плочата, носи името на Пешев по самодейност на българското посолство. Димитър Пешев остава в историята поради основната си роля за спасяването на евреите от Холокоста. В края на юни в родния му Кюстендил бяха маркирани 124 години от рождението му.

Премиерът посещава Израел за повторно в годината, в която означаваме 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи. През 2010 година Борисов още веднъж посети Израел, като това беше първата аудиенция на равнище министър-председател от 18 години. Премиерът беше на посещаване в страната и през 2016 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР