Премиерът Бойко Борисов за пореден път показа, че договорите за

...
Премиерът Бойко Борисов за пореден път показа, че договорите за
Коментари Харесай

Картелът на строителите името си мени, нрава - не

Премиерът Бойко Борисов за следващ път сподели, че договорите за огромните инфраструктурни обекти зависят единствено от него.

Катарзисът през 2016-а

Кога се случи: През февруари 2016 година
Колко пари бяха: 1.7 милиарда лева общо
Кои бяха съществени строителни търгове, които спря: Реконструкция и уголемение на пречиствателната станция в " Златни пясъци ": 24.5 млн. лева
Спортен комплекс " Славейков " в Бургас,
Строителство на горски пътища за 4 години на територията на Южноцентрално държавно дружество - Смолян.
Конкурсът за две прави от " Хемус " - Ябланица - Угърчин с планирана цена 168 млн. лева и Угърчин - разклона за Плевен с 266 млн. лева Оказа се, че вместо плануваните 434 млн. лева участниците желаят съвсем два пъти повече. В най-оптимистичния сюжет 60-те километра от Ябланица до разклона за Плевен щяха да костват сред 700 и 800 млн. лева

Кой беше определен да извършва поръчките, преди да ги спрат: Хемус завоюваха две обединявания - едното към " Джи Пи ", второто - на " ПСТ груп "
Спортният комплекс " Славейков " в Бургас - преди всичко бе класирана съдружие " Бургас спорт " ( " Джи Пи груп " и " АБ инвест НН " )
Пречиствателната Станция Златни пясъци - не е имала определен реализатор
За горските пътища не е бил определен реализатор, само че предложения бяха подали " Водстрой 98 ", " Джи Пи груп ", " Хидрострой " и други

Какво стана с тях, когато ги пуснаха наново: " Хидрострой " купи " Водстрой 98 " (сега ВДХ) и завоюва поръчката за " Хемус " сред Ябланица и Боаза; обединяването е сред трите свързани компании: " Хидрострой ", " Водстрой ", " Пътстрой Бургас " ; цената е 54.9 млн. лева (два пъти по-ниско от първото оповестяване на " Хемус " година по-рано)
" Хидрострой " завоюва поръчката за пречиствателната станция в Златни пясъци,
Спортния комплекс в: " Арете строй " (предишно име " Спортни настилки " ) и " Алфа билд инженеринг "
Голямата поръчка за горски пътища беше разрушена на по-малки търгове

Защо Бойко ги спря?
Един фиктивен мотив беше въпросът на Иван Кисельов, който попита Бойко Борисов дали вижда Пеевски в огледалото. Друга версия беше за външен напън от Брюксел и съмнение поради неуспеха на правосъдната промяна. По някои поръчки, да вземем за пример тази за автомагистрала " Хемус " или пречиствателната станция в Златни пясъци или спортния комплекс в Бургас, като проблем беше изтъкната високата цена на поръчките.
Част от тематиката Поръчките на " Джи Пи груп "
Как " Джи Пи груп " стана най-големият строител

За последните шест години компанията е спечелила публични поръчки за близо 800 млн. лева

" Джи Пи груп " остава в търгове за 1.15 милиарда лева

Строителната компания е част от консорциуми в поръчките за редица основни планове
Още по тематиката
Нов скандал, заровен под релсите на ул. " Граф Игнатиев "

Според " Спаси София " виброизолационната поставка под релсовия път е била заменена с различен тип в последния миг
17 окт 2018
" Джи Пи " се отхвърли от втора огромна поръчка - 45 млн. лева за трасето на трамвай №5

За разлика от търга за тунел " Железница " на " Струма " тук втората класирана компания е обвързвана с " Джи Пи "
15 окт 2018
" Джи Пи груп " - новият катарзис на Борисов

Премиерът забрани възлагането на действия на най-голямата строителна компания, а тя се отхвърли от най-голямата си поръчка
12 окт 2018
На кого му дреме за " Графа "

Надзорът на ремонтите
5 окт 2018
#ДжиПиГейт - обръчът от консултанти, оценители и реализатори в деяние

Мрежа от свързани хора и компании приготвя, прави оценка и извършва публични поръчки, свързани с еврофондовете
21 сеп 2018
Кой ревизира асфалта

Всички строителни лаборатории в България са свързани с пътностроителни компании, само че това не е огромният проблем
14 сеп 2018
Още пропуски и неточности излизат за пътя край Своге

Според инспекции на Института за пътна сигурност има проблеми с пътните знаци, отводняването, маркировката, парапетите и така нататък
4 сеп 2018
Владимир Житенски и Марк Зукърбърг нямат доста общо. Единият е притежател на компания за строителни действия, другият - световен водач в интернет стопанската система. Но те евентуално са част от доста дребен клуб хора в света, които са способни в границите на една седмица да се откажат от стотици милиони доход поради обществен напън. И в случай че Зукърбърг го направи поради натиска на Европейски Съюз и световното неодобрение от метода, по който работят филтрите на Facebook, то Джи Пи, чийто непълен притежател е Житенски, се отхвърли от контракти за 230 млн. лева единствено тъй като Бойко Борисов сподели по този начин.

Това, несъмнено, е неуместно в една същинска пазарна стопанска система. Никоя компания не се отхвърля просто по този начин от сходни суми " поради публичния интерес ", както изясни изпълнителният шеф на Джи Пи пред " Капитал ". Случилото се с " Джи Пи груп " обаче ясно напомни за какво публичните поръчки изкривяват разпоредбите на стопанската система и по какъв начин в действителност живеем в държавен капитализъм от най-лош тип: този, в който всичко зависи от волята на един човек.

По сходен метод при започване на 2016 година Борисов спря търгове за 1.7 милиарда лева, чиито евентуални реализатори бяха " Водстрой 98 и " Джи Пи груп ". В резултат на оня " катарзис " на премиера свързваната с Делян Пеевски " Водстрой " последователно се отдръпна от водещата позиция в бранша и беше купена от " Хидрострой ". При " Джи Пи груп " се случи тъкмо противоположното - договорите за публични поръчки потеглиха нагоре, тя стана най-големият строител, а сега взе участие в търгове за над 1.1 милиарда лв.. Един любимец беше сменен с различен. Големият въпрос в този момент е дали идва времето за нов любимец.

Кръгът на любимците

За да разберете по какъв начин действа картелът, вземете печално известната поръчка за ремонта на " Граф Игнатиев " в столицата. Там няколко огромни компании се състезават една с друга. " ПСТ груп " е отстранена поради неотговаряща на условията поставка на релсовия път (Pandrol). Впоследствие условията са изменени и " Джи Пи груп " поставя точно същата поставка, въпреки да е спечелила търга с предложение за друга (на Getzner). " ПСТ груп " обаче не подава тъжба за очевидното непозволено премахване от състезанието, като в това време e класирана преди всичко за ремонта на другата централна зона на София - градинките " Кристал " и " Св. Климент Охридски ", както и пространствата към " Александър Невски ". В този конкурс пък измежду отстранените претенденти е " Джи Пи груп ". Жалби също няма.

Подобни проблеми се срещат във всеки по-голям търг в страната, и то не от през вчерашния ден. Изключително рядко се случва изгубилите огромни да апелират класирането, което пък основава чувство за предварителни сделки. За тунел " Железница " тъжби са подадени единствено от гръцката " Актор " и италианската " Тодини ". Нито един от българските строители не реши да оспорва класирането, като пред " Капитал " някои от тях обявиха сбито, че " просто няма смисъл ".

Още през 2016 година, малко след първия " катарзис " на Борисов, когато той се зарече да изхвърли от публичните поръчки Делян Пеевски, финансовият министър Владислав Горанов призна пред " Капитал ", че " десетина огромни предприемачи са работили целеустремено да овладеят огромния строителен бизнес ", и сподели, че има " избрана централизация " и деформиране на пазара.

Нито Бойко Борисов, нито Комисия за защита на конкуренцията виждат нещо сходно - тогава или през днешния ден.

Как се избират спечелилите

" Нито един търг в България от години наред не се печели въз основата на механически добре издържана документи или на каквото и да е. Най-ниската цена нормално печели ", съобщи Владимир Житенски в изявление по Нова телевизия. Именно той обаче би трябвало добре да знае, че това не е тъкмо по този начин. При всички значими планове класирането се прави на база на механически най-изгодната оферта - разбиране, зад което се крие общ брой от точки на цената, периода и предлаганите параметри. И до момента в който цената е измерима, то оценката на проектите за осъществяване, контролът при строителните действия или задължението за премахване на несъответствията са по-скоро субективни.

В случая с ремонта на Графа " Джи Пи Груп " дава с 2 млн. лева по-висока цена от другия претендент " Трейс ", само че все пак печели, защото получава оптималните точки за... препоръчано качество. Цената не е била решаваща и при поръчката за трасето на трамвай №5 в София за 45 млн. лева, която компанията завоюва в обединяване с " РВП Илиенци ". " Джи Пи груп " получава оптимален брой точки за техническото си предложение, като идващият в класирането е с над 10 точки разлика с първия. Така още преди отварянето на ценовата оферта има постоянна преднина пред съперниците. И предстоящо побеждава, въпреки и с по-висока цена.

Подобни образци могат да бъдат дадени още с " Трейс груп холд ", " Главболгарстрой ", " Хидрострой " и " ПСТ груп ", които са най-честите спечелили при инфраструктурни планове.

Това е доста сполучлив механизъм за тези, които раздават парите. Защото субективните точки могат да бъдат давани, само че и отнемани. Така при идващия катарзис на Борисов всяка от тези компании може да се окаже в ситуацията на " Джи Пи груп " и " Водстрой ". Може да попитате " Агромах ", които след съдбовното клипче, в което притежателят им се подигра с Борисов, изпаднаха от кръга на любимците и даже не съумяха в един от търговете да потвърдят, че са строили автомагистрала, макар че тя им беше предоставена от същата тази пътна организация. Те стигнаха до такава степен да сменят името си - към този момент се споделят " Грома холд ", както " Водстрой 98 " в този момент е споделя " ВДХ ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР