Премиерът Бойко Борисов все по-рядко идва в парламента, като отказва

...
Премиерът Бойко Борисов все по-рядко идва в парламента, като отказва
Коментари Харесай

Парламент за еднолично управление

Премиерът Бойко Борисов все по-рядко идва в Народното събрание, като отхвърля да участва на дебатите, когато опозицията желае избор на съмнение на кабинета, както и даже когато прави лични промени в държавното управление си

© Георги Кожухаров " Парламентът може да бъде свикван по четири хипотези: от ръководителя, от народни представители, от президента и от Министерския съвет. При нужда това става за 24 часа. Ако през днешния ден се появи такова предложение, аз още на следващия ден мога да го свикам ". Така ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, цитирайки конституцията, уверяваше опозицията, а и необятната аудитория, че без значение от наложеното преди към месец от ръководещото болшинство решение за прекъсване на работата на Народното събрание, опозиционните обединения имат механизъм, по който, в случай че пожелаят, могат да провокират изключително съвещание по избрана тематика. Още първият опит на опозицията от Българска социалистическа партия да се възползва от даденото й от конституцията право като изиска чуване на премиера Бойко Борисов за ограниченията на кабинета по отношение на епидемията в границите на парламентарния надзор на държавното управление обаче удари на камък. Депутатите от ГЕРБ бойкотираха съвещанието във вторник, като не се записаха в пленарната зала и по този начин предотвратиха идването на премиера Борисов в Народното събрание.

Процедурната хватка за " спасяването " му от неуместни въпроси беше обяснена с претекста Народното събрание " да не се трансформира в разплодник на болестта ", с нежеланието на ГЕРБ да стават съизвършител в " PR акцията ", която съгласно тях си правела водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, както и с това, че министър председателят същия ден към този момент бил приказвал пред публицисти. Само че откогато Народното събрание работи в режим на повикване (само за промени, свързани с изключителното положение), депутатите участват в пленарната зала по избрани от тях правила, съобразени с предложените от Националния действен щаб ограничения за сигурност. Освен това парламентарният надзор е един от дребното принадлежности на опозицията, посредством които тя може да изисква пояснения от властта за дейностите й. В случая това е още по-задължително, тъй като единствено по този начин ръководещите могат да бъдат принудени да дадат обществено отговори на въпроси, които обслужващите ги медии няма да слагат. Още повече че, откогато страната е в изключително състояние, се употребяват и с цялостната поддръжка на още две официално отвън властта партии - Движение за права и свободи и " Воля ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ориентализирана форма на народна власт

Премиерът за следващ път демонстративно подцени разпоредбите на парламентарната народна власт, като вероятните пояснения за решението му не са чак толкоз доста. Едното е обвързвано с нежеланието му да дава отговор на въпросите, за част от които загатна Корнелия Нинова след проваленото съвещание на Народното събрание - като да вземем за пример " за какво 90% от ограниченията, които предлага държавното управление за безработните и компаниите, са заеми ", " за какво от мярката 60/40 се готви да се възползва футболен клуб на олигарх, непосредствен до властта " (Кирил Домусчиев - бел. ред.), както и решението заемите да се подсигуряват от Българската банка за развиване (ББР) след абсурда с отпуснатите 75 млн. лева на колекторска компания.

Политологът Георги Киряков дефинира държанието на премиера като " ориентализирана форма на директна народна власт ". " Институциите - това съм аз. Демокрацията - това съм аз. Не ми трябват към този момент посредническите услуги нито на моята парламентарна група, нито на опозицията. Аз мога през конференции да поддържам връзка непосредствено. Това е преводът на държанието в политиката на премиера Бойко Борисов ", разяснява той пред БНР. " Извънредното състояние му даде подтик да приключи тази своя визия за действие на демократичните институции и правовата страна. Защото той и друго споделя - " Върховенството на закона, това съм аз ", сподели политологът.

Борисов по този начин подреди

Това, че Народното събрание и болшинството са нещо като обслужващ личен състав на изпълнителната власт, се видя най-ясно при приемането на закона за изключителното състояние. Промените в законодателството първо се одобряваха от болшинството по този начин, както са препоръчани от държавното управление и без спор, а по-късно се оказваше, че би трябвало още веднъж да се поправят. На няколко пъти Народното събрание одобри и противоречиви текстове, които бяха гласувани от болшинството след телефонен диалог с Борисов. Едното беше решението депутатите, шефовете на държавни организации, министрите и политическите им кабинети да подаряват заплатите си за интервала на изключителното състояние. Първоначално от ГЕРБ предлагаха депутатите да замразят приходите си до края на годината, само че след разразилата се в пленарната зала популистка полемика и след телефонен диалог с Борисов от ГЕРБ предложиха крайната мярка, в която включиха и необятен кръг хора от изпълнителната власт, а след това трябваше да ги изключат.

По същия метод беше позволен и гафът с поправката, която сякаш за да бори спекулата на процедура вкара закрепени цени на всички артикули и услуги. Идеята пристигна от Българска социалистическа партия - с предписание, съгласно което по време на изключително състояние всички компании са длъжни " да дават на популацията " стоките и услугите на цена, равна на средноаритметичната за последните три месеца преди настъпването му. Изискването освен не позволяваше на стоките да нарастват, без значение от фактора, който постанова това, само че на процедура забраняваше и поевтиняването. Но с изключение на неуместния текст неуместен бе и методът на приемането му: в началото той бе отритнат, а по-късно прегласуван по концепция на ГЕРБ с неразбираеми претекстове. Според едни депутати, с цел да се спре говоренето на левицата, че ГЕРБ подкрепяли спекулата, а съгласно други - с цел да се обезпечи парламентарен кворум за приемането на целия закон, което се наложило поради отсъствието на депутати от болшинството. А до решението за приемането му съгласно представители на ГЕРБ се стигнало след разпореждане на Борисов по телефона. Текстът в последна сметка не влезе в действие, откакто президентът наложи несъгласие, а Народното събрание го утвърди.

Една от най-горещите тематики отвън ковид, с които се занимаваха депутатите, беше механизмът, по който би трябвало да се възстановят на потребителите върнатите от " Газпром " близо 200 млн. лева след постигнатото ново съглашение за понижаване на цените на газа със задната дата - от 5 август 2019 година Упражнението се трансформира в същински водевил. На няколко пъти бяха направени и оттеглени оферти за промени в Закона за енергетиката, като крайният резултат беше, че въпросът по какъв начин индустриалните консуматори ще бъдат обезщетени си остана неразбираем. Стигна се до това работодателските организации да изискат оставката на отрасловия министър Теменужка Петкова, като упрекнаха ръководещите, че се пробват да ощетят промишлеността с към 45 млн. лева (за първите три месеца на тази година). Накрая противоречивите текстове бяха отстранени и на процедура " Булгаргаз " ще би трябвало да възвърне платените от бизнеса суми. За да се случи това обаче, най-вероятно ще би трябвало да бъде взето особено държавно решение.

На правилото " в случай че мине "

В законопроекта за изключителното състояние държавното управление вкара и редица други противоречиви текстове на правилото " в случай че минат ". Единият беше за разпространяването на погрешна информация за заразна болест, който предвиждаше наказване до 3 години затвор и санкция от 1000 до 10 000 лева Този текст развързваше ръцете на прокуратурата да преследва неуместните на властта. В последна сметка също отпадна след президентско несъгласие.

Въпреки че беше ясно, че препоръчаната от държавното управление мярка за компаниите в затруднено състояние поради рецесията 60/40 в първия й вид (според който действителната тежест за заплатите оставаше в работодателите в съответствие 77/23) няма да проработи, болшинството я гласоподава. След плевел митинг от работодателските организации страната въпреки всичко пое и 60% от разноските за осигуровки. " В този вид мярката 60/40 стана една концепция по-прилична. Проблемът е, че няма ясни критерии кой тъкмо има право да кандидатства по нея. И може да се получи нечестна процедура едни компании от даден отрасъл да получат достъп до финансиране, а други от същия отрасъл - да не получат ", споделя някогашният народен представител - от предходния парламент, Мартин Димитров. Политологът Петър Чолаков също счита, че гласуваните от Народното събрание ограничения не са съумели да успокоят бизнеса. " Извънредното състояние е от 13 март, само че доколкото знам, първите заплащания по кредитирането на застрашените от рецесията компании са се случили едвам в този момент, което значи, че бизнесът стои в безтегловност. Всеки ден има компании, които банкрутират, има хора, които се освобождават от работа. Очакваната безработица най-вероятно ще доближи 10%. Така че ограниченията, които се одобряват, са безредни и незадоволително безапелационни за бизнеса. Първоначално дори Борисов се опита да излезе с аргумента, че от Европейски Съюз няма да получим никакво финансиране, което не се оказа правилно. Ще получим близо 4.5 милиарда лева и би трябвало да се мисли по какъв начин тъкмо да бъдат разпределени тези средства ", сподели Чолаков.

Депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков, който е и член на правната комисия, споделя, че " качеството на гласувания от Народното събрание закон за изключителното състояние подхожда на процедурата, по която беше признат ". " Заседанието на правната комисия беше прекъсвано на няколко пъти, в един миг пред себе си виждах два отчета и три хвърчащи листа, а съответните текстове се четяха устно. С две думи, гласоподаване по преразказ ", разказа той атмосферата. Това е повода съгласно него в закона да няма гаранции за бистрота при харченето на средствата, изключително тези, които ще минат през ББР. " Финансова поддръжка за компании в усложнение идва по линия на ББР и оттова посредством клоновата мрежа на банковата система. Доверието в системата е основно. Скандалът с отпуснатите 75 млн. лева на колекторска компания със противоречива известност ускори чувството в частния бранш, че до момента в който го убеждават в неизбежността на загубите и страданията за него, някой печели добре по време на рецесия ", сподели Божанков.

Едно допустимо решение

" Проблемът е, че имаме композиция от неприятна среда - изключително състояние, и цялостна безконтролност на изпълнителната власт. Затова група жители създадохме клуб " Просперитет " тъкмо с концепцията да има надзор върху държавното управление и бистрота при харченето на средствата, сподели Мартин Димитров. Ако човек желае да наблюдава другите актове на държавното управление по отношение на изключителното състояние, не може да ги откри, тъй като е страшна каша - с едно решение се анулира друго. Затова предлагаме да има указател на законодателните актове в изключителното състояние. "

Друго предложение е към всяка мярка да има ясни критерии кой може да кандидатства, както и указател на всички разноски на държавното управление по отношение на рецесията. " Ще настояваме ръководещите да се регистрират всеки месец какъв брой са похарчили, какво са постигнали, защо следва още да похарчат и какво желаят да реализират. Трагично е, че за края на първия месец от изключителното състояние кабинетът няма доклад. И тук е голяма виновността на парламентарната съпротива. Ако имаше същинска съпротива, доклад щеше да има ", заключава Димитров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР