Премиерът Бойко Борисов връща Мирослав Боршош като шеф на НДК.

...
Премиерът Бойко Борисов връща Мирослав Боршош като шеф на НДК.
Коментари Харесай

Министър на какво остава Лиляна Павлова? Защо Борисов вече не ѝ вярва?

Премиерът Бойко Борисов връща Мирослав Боршош като началник на НДК. Решението ще бъде официализирано на съвещанието на кабинета в сряда.

Един ден по-рано министърът на евроинтерграцията Лиляна Павлова уволни Боршош гръмовно за „ редовно несъблюдение на инструкции, дадени от страна на едноличния притежател на капитала, както и за редовно несъблюдение на решения на Съвета на шефовете ". Павлова насочи и тежки обвинявания към енергичния Боршош, че с „ дейностите си слага под подозрение както положителното финансово ръководство на НДК, по този начин и заплашва провеждането на българското европредседателство ".

Самият Боршош не остана задължен на Павлова и разгласи, че отхвърля да подписва „ нови публични поръчки, свързани с подготовката на НДК за председателството, под напън и в условия, които не дават отговор на разпоредбите и закона ".

Скандалът е гръмовен, тъй като високопоставени фрагменти на ГЕРБ, израсли под самото крило на Борисов, изнасят на показ толкоз нелицеприятни обстоятелства за ръководството и се замерват с тежки обвинявания в корупция и престъпления.

Оттук следват няколко въпроса.

Първо. След като министър председателят връща Мирослав Боршош на поста му, отпадат ли обвиняванията на Лиляна Павлова към него?

Ако да, тогава кой ги е изфабрикувал и за какво министър Павлова е станала проводница на недостоверни обстоятелства, с които урони имиджа на шефа на НДК и позволи медийна канонада против Двореца?

Ако пък Павлова е права в оценките си за работата на Боршош, за какво Борисов не ги взима под внимание? Премиерът взима ли за достоверни изказванията ѝ, че финансовите доклади на НДК приказват за колосални загуби, които към 2016 година са станали 9 милиона, а за трите години на ръководство на Боршош - 20 милиона? Взел ли е под внимание министър-председателят външния одит, който е открил " незаконосъбразни дейности на управлението на НДК във връзка с сключването на контракти "? Вслушал ли се е в сигнала на Павлова, че " заради дейности или безучастие на господин Боршош няма и милиметър прогрес по ремонта на НДК "?

Второ. Консултирала ли е авансово министър Павлова с премиера желанието си да уволни Боршош? Ако да, за какво по-късно министър председателят трансформира позицията си? Ако не, значи ли, че Павлова взима такова значимо решение без да пита, като се имат поради околните връзки на Борисов и Боршош?

Трето. След като Боршош се връща като началник на Двореца, значи обвиняванията му към министър Павлова са съответни и Борисов е приел причините му, че публичните поръчки за ремонтите в НДК, за които дава отговор Павлова, не са „ по разпоредбите и закона ". От което следва, че Борисов към този момент няма доверие към Павлова и би трябвало да се ревизират дейностите ѝ във връзка с НДК. Ще се ревизират ли или не публичните поръчки? И кой ще подсигурява, че всичко в НДК е чисто като сълза? И най-важното - на кого има доверие Борисов?

Четвърто. Борисов освен връща Боршош в НДК, само че лишава на Павлова отговорността за Двореца и я трансферира на Министерството на културата. Тогава министър на какво остава Лиляна Павлова? В благодарствения си пост до Борисов министър Павлова загатва, че е удовлетворена от раздялата си с НДК, тъй като в този момент „ ще се концентрира върху същинската работа по политическите цели и по подготовката и провеждането на председателството ".

Само че още при съставянето на кабинета министър председателят разгласи, че вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева ще дава отговор за политическата и интернационалната активност, обвързвана с европредседателството, а на Лиляна Павлова се дават строителните и ремонтни действия, свързани с логистика по това значимо за страната събитие. Сега строителните задължения на Павлова, за които бе основано цялото ѝ министерство, се трансферират на министъра на културата Боил Банов. Какво ще прави Павлова оттук насетне? Дори за плочките начело не дава отговор, тъй като те са в прерогативите на кмета Фандъкова. И за паметника пред НДК Павлова не дава отговор и не може да вземе връзки по драмите там. А има двама зам.-министри и 70 души щат! Те какво ще вършат? Къде ще бъде офисът на Павлова, който се изграждаше особено за нея в НДК? При това състояние тя евентуално ще напусне Двореца и ще бъде приютена в постройката на Министерския съвет. Но тогава равнището ѝ се смъква до шеф на дирекция. Създава се институционален безпорядък, който ще провокира съществено напрежение.

Пето: Бойко Борисов обществено урони престижа на министър Павлова, ревизирайки нейни кадрови решения. Ако тя има достолепие, изходът в такава обстановка е единствено един! И той е честен! Ще го предприеме ли Павлова? След историята с чантите ѝ и свадите в Пътната организация, които към този момент са предмет на прокуратурата, това е следващият властови скандал към името на Павлова, която постоянно се е употребила с изключителното доверие на премиера. Павлова твърди, че е застрашено европредседателството. С нейното елиминиране от НДК остават ли опасенията, че вървим към неуспех?

Шесто. Действията „ на пожар ", които подхваща в последните дни министър председателят Борисов, осветяват значителен проблем - балансите в партия ГЕРБ са нарушени и властта се друса. Борисов се пробва да угажда на разграничи лобита, взимайки ваимноизключващите се решения. Конфликтите обаче се ожесточават, избуяват и лидерската мощ на Борисов сякаш към този момент се може да ги потушава. А това не предвещава непоклатимост във властта и в страната, за което ни даде обещание Борисов в мига, когато за трети път пое министър-председателското кормило на България.

Седмо. И Павлова, и Боршош предизвестяват за неуспех на европредседателството, поради „ хаосът, който царува при ръководството на целия развой по подготовката ". Прехвърлянето на отговорността за НДК върху плещите на министъра на културата Боил Банов, който е надалеч от проблемите на НДК, значи ли, че министър председателят го трансформира занапред в изкупителна жертва за задаващия се еврорезил на страната?

Източник: Валерия Велева, Епицентър.бг
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР