Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и

...
Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и
Коментари Харесай

Борисов ще говори с Порошенко за българския език

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на външните работи и на образованието да беседват с украинските си сътрудници и да изразят терзанията на България по отношение на признатия Закон за образованието, който лимитира правата на малцинствата в Украйна да учат майчиния си език.
" Като ми докладвате какво е действителното състояние и по какъв начин ще ни засегне, ще желая диалог с президента Порошенко. Той беше тук, обществено толкоз доста благодари за поддръжката от България. Но пробвайте първо на равнище министри. Заедно с другите страни, които са наранени, да създадем по този начин, че ползите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме образец в това отношение и праволинейно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв метод с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически да ги насочваме. Никакво съображение нямат в това отношение ", разяснява министър-председателят, съгласно стенограмата.

Темата е била разисквана на днешното съвещание на Министерския съвет по искане на вицепремиера Красимир Каракачанов.

По думите му това е един проблем, по който България не може да бъде безучастна, защото имаме огромна диаспора в Украйна. Според този закон образованието на роден език на малцинствата се лимитира единствено до детските градини и до началното обучение, което на процедура нарушава правата на българската общественост.

Екатерина Захариева споделя, че се приготвя взаимно писмо с страните, които най-вече са наранени от този въпрос - Унгария, Румъния, Полша, Гърция.

" Ще ни засегне, тъй като ние сме развили в действителност неповторима мрежа, която в този момент ще покаже, че работи, с над 54 неделни учебни заведения, плюс обстоятелството, че българският език се учи в украински учебни заведения, като предмет, който е като непознат език ", прецизира тя.

Премиерът Борисов подрежда Захариева да беседва с външния министър на Украйна.

" Толкова доста поддръжка са получавали от нас, че просто даже не ми се разяснява такава тематика. Извикай украинския дипломат ", споделя той, а Захариева дава отговор, че той е в отпуск, само че е разговаряла с него по телефона.

" Днес да се търсят, най-късно до на следващия ден и да ми се рапортува, с цел да може до петък да желая диалог с Петро Порошенко ", подрежда Борисов от министрите си.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР