Премиерът Бойко Борисов ще загрее за визитата си в САЩ

...
Премиерът Бойко Борисов ще загрее за визитата си в САЩ
Коментари Харесай

Борисов на конгрес на ЕНП в Загреб

Премиерът Бойко Борисов ще загрее за визитата си в Съединени американски щати и диалога с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември с друга среща на върха единствено няколко дни по-рано. Той отпътува при започване на тази седмица на конгреса на ЕНП, който ще се организира на 20 и 21 ноември в хърватската столица Загреб, написа " Монитор ". 

Домакин ще бъде неговият сътрудник - хърватският министър председател Андрей Пленкович, който ще открие и форума. На конгреса би трябвало да се избере нов президент на Европейската национална партия (ЕНП), която сега се оглавява от Жозеф Дол. Гласуването е планувано за първият ден от форума.

В западната преса към този момент се завъртя името на настоящия началник на Европейския съвет Доналд Тукс, който би могъл да наследи Дол на поста, откакто стана ясно, че актуалният ръководител на Европейския съвет няма да се кандидатира за държавен глава на Полша, нито има желание да се завръща във вътрешната политика на страната. Мандатът на Туск отпред на Съвета изтича в края на ноември, след което той би трябвало да бъде сменен от Шарл Мишел. За вторник вечерта е планувана и публична вечеря на водачите в Музея за модерно изкуство. На форума би трябвало да бъдат утвърдени генералният секретар и 10-те вицепрезиденти на ЕНП, което пък би трябвало да стане на пленарната сесия на другия ден. В програмата обаче са планувани и две полемики, на които ще участват държавните и държавни глави на страните, членки на ЕНП, включително новоизбраната шефка на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. Първата е на тематика Западните Балкани, на които водачите - министър председатели, президенти и партийни ръководители, ще обсъдят провокациите пред цялостната евроинтеграция на региона и общите отговорности това да се случи. Във втория ден пък държавните водачи ще обсъдят проблемите с климата, а ЕНП ще излезе даже с резолюция по тематиката. В нея от групировката ще отбележат, че ЕНП и страните членки одобряват съществено опасността от изменението на климата и признават нуждата от нова визия за бъдещето на Европа, учредена на правилата на резистентност, субсидиарност и обществена пазарна стопанска система. В тази връзка, от ЕНП декларират, че поддържа научните проучвания и нововъведенията в създаването на чисти технологии. Електрификацията на колите пък щяло за изисква повече вложения в инфраструктура за тяхното зареждане, а дълготрайните автомобилни батерии щели да бъдат от първостепенно значение. Автомобилните батерии на собствен ред би трябвало да се създават и сглобяват в Европа, създавайки зелени работни места и напредък вътре в Европейски Съюз.

Екипи от американски специалисти ще ни оказват помощ в енергетиката за да засилим стратегическото партньорство в бранша. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов в Министерски съвет в събота с асистент държавния секретар в Бюрото по интернационална сигурност и неразпространение към Държавния департамент на Съединени американски щати Кристофър Форд. Именно тематиката за енергетиката била измежду акцентите на диалога, като Форд отбелязал, че тази област е жизненоважна за общите ни стратегически ползи и национална сигурност. На собствен ред Борисов изтъкнал капацитета на страната ни да обезпечи диверсификация на енергийните източници и направления освен на наша територия, само че и в района. По думите на Борисов за България било от стратегическо значение да резервира основната си роля на газовата карта на Европа. Двамата разискали и плана АЕЦ „ Белене “, като общо 13 компании са дали заявление за присъединяване в процедурата за избор на вложител. Сред тях е и американската компания " Дженерал електрик ". Двете страни са се договорили за скорошно изпращане на екип от американски механически специалисти до България, с цел да бъдат проучени опциите за усилване на българо-американското стратегическо партньорство в енергийния бранш.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР