Премиерът Бойко Борисов се срещна с македонския си колега Зоран

...
Премиерът Бойко Борисов се срещна с македонския си колега Зоран
Коментари Харесай

Александър Йорданов: Македонците трябва да живеят по-добре, отколкото сега

Премиерът Бойко Борисов се срещна с македонския си сътрудник Зоран Заев. Ще се стопят ли ледовете сред България и Македония и ще имаме ли общи празници? „ И този път думите са повече от делата. Тепърва следва да забележим с какви съответни каузи ще бъдат облечени тези хубави думи, които чухме от българска и македонска страна ”, разяснява по Народоосвободителна въстаническа армия Александър Йорданов, някогашен дипломат в Македония. 

„ Македонците би трябвало да живеят по-добре, в сравнение с в този момент. Оттук нататък е значимо да се отиде оттатък метафорите за затваряне на страници и отварянето на нови ”, добави той. По думите му не би трябвало да се трансформира историята и националното самоопределение на хора, които не са към този момент сред живите, визирайки национални революционери, просветители и възрожденци. „ Ако те са се самоопределяли като българи и са оставили документално доказателство за това, никой няма право го да трансформира ”, сподели Йорданов.

Той даде образец с братя Миладинови и техния алманах „ Български национални песни ”. Десетилетия наред обаче в Македония тази книга е издавана със заглавието „ Македонски национални песни ”. „ Това е цялостно пренебрежение към волята на самите създатели. И тук е парадоксът – по какъв начин може да почиташ братя Миладинови като значими за Македония възрожденци, а в това време да пренебрегваш волята им по какъв начин да озаглавят сборника си ”, разяснява някогашният дипломат.

„ Македония желае да форсира своя път към участието си в НАТО и Европейски Съюз. Затова новият министър председател, преди даже да разопакова куфарите си от визата в Брюксел, незабавно дойде в София. Това значи, че новото държавно управление отдава огромно значение на контактите си с България. Това обаче усилва отговорността към нас и какво държание ще имаме. За страдание пътят на Македония към НАТО и Европейски Съюз не минава единствено през София. Ние постоянно сме ги подкрепяли, даже когато против нас е имало обиди и неистини ”, съобщи Александър Йорданов.

На въпрос какви са настроенията на македонците по отношение на българите, той разяснява, че от една страна, те осъзнават каква е тяхната действителна история. От друга обаче, всичко това се отхвърля изрично пред новото потомство и се подменя историята. Затова и не е учудващо, че днешните македонци имат нова история, в която имат вяра.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР