Премиерът Бойко Борисов се срещна с финландския министър-председател Юха Сипиле.

...
Премиерът Бойко Борисов се срещна с финландския министър-председател Юха Сипиле.
Коментари Харесай

България и Финландия ще обменят ученици и преподаватели

Премиерът Бойко Борисов се срещна с финландския министър-председател Юха Сипиле. Двамата разговаряха в държавната резиденция " Кесаранта " в Хелзинки. Във фокуса на срещата бяха тематиките за европейската вероятност на страните от Западните Балкани, сигурността и граничния надзор, образованието, енергетиката и туризма, заяви пресцентърът на Министерски съвет.

Финландският министър-председател поздрави Борисов за триумфа на първото българско председателство. Сипиле дефинира като отличен избор целите на страната ни, до момента в който оглавяваше Съвета на Европейски Съюз.

" Това е триумф на председателството. Поздравих моя безценен сътрудник, премиера Борисов, за воденето на Съвета на Европейски Съюз ", добави още финландският министър председател след срещата.

Бойко Борисов и Юха Сипиле се договориха за продан на възпитаници и преподаватели сред двете страни.

" Най-силните университети и може би най-хубавата просветителна система е във Финландия ", сподели Борисов и акцентира, че персонално министър председателят Сипиле е поел ангажимент за продан на възпитаници и преподаватели. Борисов уточни, че по-конкретно Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения в Бургас е била обсъждана като опция за такова съдействие.
Двамата държавни ръководители дискутираха още разширението на съдействието в областта на енергетиката.

" Ще бъдат по-интензивни диалозите в идващите дни за финландския модел с потреблението на съветски реактори в нуклеарната енергетика. С сътрудника имаме проект по какъв начин оптимално да си оказваме помощ с експертиза в тази сфера ", добави българският министър председател.
Бойко Борисов акцентира, че България и Финландия са моделът за запазване на външните граници на Европейски Съюз като политическа воля, мощна гранична полиция и съглашения с трети страни, които да работят.

Българският министър председател заяви още, че е регистрирано и двойно нарастване на броя на финландските туристи у нас.

" Надявам се в идващите няколко месеца Юха да посети България, заречен съм му да го заведа и в Пловдив - европейската столица на културата за 2019 година ", сподели министър-председателят Борисов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР