Премиерът Бойко Борисов се срещна с архитекта Фикрие Булунмаз, под

Премиерът Бойко Борисов се срещна с архитекта Фикрие Булунмаз, под ...

Бойко Борисов се срещна с архитекта, реставрирал Св. Стефан в Истанбул.


Премиерът Бойко Борисов се срещна с архитекта Фикрие Булунмаз, под чието ръководство беше реставрирана желязната църква „Свети Стефан" в Истанбул.

Борисов изрази благодарност към целия екип, работил по възстановяването на българския храм в автентичен вид и посочи, че църквата блести като бижу и в нея се отслужват редовно празнични литургии. Той благодари на турските власти за съвместната работа.

Архитект Булунмаз подчерта, че това е бил много вълнуващ проект за нея и екипът се е постарал да съхрани всички достойнства на църквата в новата конструкция. Булунмаз посочи, че за една година, откакто е открит, храмът е станал притегателно място за много туристи. По време на срещата архитект Булунмаз подари на министър-председателя картина на желязната църква "Св. Стефан".

На 7 януари 2018 г. премиерът Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откриха тържествено реставрираната желязна църква „Св. Стефан" в Истанбул. Тя е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата.

Храмът е осветен на 8 септември 1898 г. от Екзарх Йосиф. Тогава сградата, заедно с обзавеждането ѝ, струват на българската държава около 1 млн. златни лева.

Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма "Вагнер", а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра.

© БГНЕС

Източник: bnt.bg