Премиерът Бойко Борисов се срещна с архитекта Фикрие Булунмаз, под

...
Премиерът Бойко Борисов се срещна с архитекта Фикрие Булунмаз, под
Коментари Харесай

Бойко Борисов се срещна с архитекта, реставрирал Св. Стефан в Истанбул

Премиерът Бойко Борисов се срещна с архитекта Фикрие Булунмаз, под чието управление беше реставрирана желязната черква „ Свети Стефан " в Истанбул.

Борисов изрази признателност към целия екип, работил по възобновяване на българския храм в достоверен тип и уточни, че църквата свети като украшение и в нея се отслужват постоянно празнични литургии. Той благодари на турските управляващи за взаимната работа.

Архитект Булунмаз акцентира, че това е бил доста трогателен план за нея и екипът се е постарал да запази всички достолепия на църквата в новата структура. Булунмаз уточни, че за една година, откогато е открит, храмът е станал притегателно място за доста туристи. По време на срещата проектант Булунмаз подари на министър-председателя картина на желязната черква " Св. Стефан ".

На 7 януари 2018 година министър председателят Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откриха тържествено реставрираната желязна черква „ Св. Стефан " в Истанбул. Тя е един от най-значимите български монументи на архитектурата и културата.

Храмът е осветлен на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Тогава постройката, дружно с обзавеждането ѝ, костват на българската страна към 1 млн. златни лв..

Уникалната сграда от метал, проектирана от арменския проектант Ховсеп Азнавур, е била направена в Австрия от металургичната компания " Вагнер ", а детайлите на структурата са пренесени с железница и са тежали към 500 тона. Били са съединени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра.

 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР