Премиерът Бойко Борисов се срещна преди месец с делегация на

...
Премиерът Бойко Борисов се срещна преди месец с делегация на
Коментари Харесай

Те ни приземяват, ние се снишаваме - и всичко си върви постарому

Премиерът Бойко Борисов се срещна преди месец с делегация на Венецианската комисия, поканена у нас от правосъдния министър Данаил Кирилов. От формалното известие научихме, че разискали последния отчет по Механизма за съдействие и оценка. Същият, който шокира с възмутително мекия си език по повод действителното положение в областта на правораздаването и публичния ред у нас. Като цяло тонът на отчета беше най-неадекватния от всички до момента, само че за сметка на това с голямо забавяне на напред във времето беше изведен казусът с недосегаемостта на основния прокурор.

Та Борисов си изпя репертоара прилежно, само че от фрагментите по малкия екран пролича, че срещата е надалеч от стила а ла Юнкер с всичките му целувки, обятия и потупвания. Премиерът споделил, че сме изпълнили всички индикатори и рекомендации, които Европейската комисия ни е сложила като условия за отпадане на мониторинга. И уверил, че върховенството на закона и отсега нататък щяло да бъде приоритет за страната ни. Както и че следващите промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс щели да бъдат съобразени с поисканите от кабинета рекомендации на Венецианската комисия по отношение на механизма за следствие на основния прокурор.

После Борисов направи показното съботно съвещание на държавното управление, на което разгласи, че е изпълнило уговорката си. А точно основният прокурор да бъде разследван от самостоятелен прокурор, който да не му се регистрира. Новата фигура ще е по съгласуемост тази на началника на инспектората при Върховната касационна прокуратура и ще се избира с квалифицирано болшинство от 2/3 от членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС).

"Тези промени са напълно в конституционната рамка. Не се визира ексклузивността на функционалностите на прокуратурата ", тържествено увери министърът Данаил Кирилов. Бойко Борисов пък изчетка в задатък Венецианската комисия, че "ни даде опция да останем в границите на нашата конституция ". От което излиза, че напъните са били ориентирани към оставане в рамката, която би трябвало в действителност да бъде разчупена. И която дава опция за следствие на основния прокурор, стига някой от подчинените му да си постави главата в торбата.

Отчетено беше обаче, че работата е свършена, и министър председателят предложи "съдиите и прокурорите да се успокоят, да си гледат работата и да не се занимават с партийни каузи ". И че "до Урсула (фон дер Лайен - б. а.) персонално ще изпратим нашето решение ". А то е, че "независимият " прокурор ще е чиновник под носа на Главния, с който ще населяват прилежащи кабинети на един етаж в Съдебната палата. И че двамата ще бъдат като барон Мюнхаузен в измъкването на правосъдната система от тресавището на корупцията.

Ще му дадат, несъмнено, солидна добавка към заплатата и някоя и друга спомагателна екстра, само че няма да е институция с обособени и профилирани проверяващи функционалности като румънските антикорупционни организации. Няма да има собствен бюджет, постройка, магистрати и чиновници. Ще го оферират хората на Главния във Висш съдебен съвет, което значи, че същите ще могат и да го неодобряват. Колкото до събитието, че кандидатурата му ще бъде гласувана от Народното събрание, на тези пък въобще не може да се разчита. Те гласоподават, каквото им каже Борисов. А той им споделя, каквото му споделят на него.

Оказа се, че юристите във Венецианската комисия са планували следващото увъртане. В позиция, призната ден преди изключителното съботно съвещание на кабинета, предизвестяват, че "цялото това разискване ще бъде неефикасно, в случай че фигурата на "независимия следовател “, неподчинена на основния прокурор, е невъзможна в конституционно отношение ". Позовавайки се на главния закон, комисарите вършат заключението, че съгласно него прокурорите имат монопол върху всички наказателни следствия и всеки от тях е зависещ на основния прокурор, който управлява законността на дейностите им.

При това пояснение на конституцията фигурата на самостоятелния прокурор ставала невъзможна в нейните рамки. А пък на основния нито можело да се търси наказателна отговорност, нито политическа. Да напомним формалните годишни доклади на правосъдната власт пред Народното събрание и отхвърли на господин Цацаров да дава пояснения пред депутатите, които не смеят и да ги желаят. Както и сбитата оценка на един от предшествениците му Иван Татарчев: "Над мен е единствено Бог ".

Междувременно кабинетът беше зашлевен с аналогична и още по-остра резолюция на Комитета на министрите на Съвета на Европа, в която се упорства "властите да изготвят неотложно нови законодателни оферти, гарантиращи независимостта и успеваемостта на следствието по отношение на основния прокурор или, ако се открият непреодолими конституционни спънки, да предложат нужните промени в Конституцията “. От резолюцията излиза наяве също по този начин, че ръководещите са длъжни да доведат до дъно следствието по продължаващото дело „ Колеви против България “, с цел да се разкрие ролята на някогашния основен прокурор Никола Филчев в убийството на заместника му Николай Колев през 2002 година.

Показателна за независимостта на препоръчаната от ръководещите фигура на "независим " прокурор е историята с някогашната началничка на инспектората към Върховната касационна прокуратура Малена Филипова, която се оказа първият върховен магистрат, подгонен от основния прокурор Сотир Цацаров след избора му на поста. Със старта на мандата си Цацаров разпореди цялостна инспекция на инспектората и даже загатна, че тази конструкция ще бъде отстранена. В резултат на инспекцията Цацаров внесе предложение във Висш съдебен съвет Филипова да бъде освободена от правосъдната система, защото си разрешавала да ревизира без правно съображение и съдии, вместо да се ограничи единствено с прокурорите и следователите.

Освен това употребила в инспекциите против магистрати чиновници на ГДБОП и ДАНС. Според проверяващите Филипова не спазвала правилото за инцидентно систематизиране на преписките, по някои от тях се престаравала, а други задържала. Заместникът на Цацаров Борислав Сарафов пък разгласи, че тя покровителствала някогашния аграрни министър Мирослав Найденов, тъй като били близки и той лекувал кучето й. По-късно Малена Филипова съобщи, че се опасява от похищения против себе си и своето семейство, защото имала доста информация и помнела всичко.

"Има хора, които персонално желаят да ми отмъстят и имат предпочитание да замлъкна вечно като един от най-информираните хора във връзка с корупцията. Прокрадва се концепцията, че за тази моя дейна работа може да ми се търси наказателна отговорност. Чувствам се застрашена за живота и свободата си. Тези хора са с власт и пари. Ще платят за някой безразсъден случай, както се случва с тази инспекция против мен ", сподели тогава Филипова преди да бъде осъдена дисциплинарно с намаление в служба. След което замлъкна...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР